назад

Формувати нульову толерантність до будь-яких проявів насильства вчилися на тренінгу в Харкові

Система безоплатної правової допомоги не лише надає безоплатну правову допомогу тим, хто постраждав від домашнього насильства. Фахівці системи регулярно проводять правопросвітницькі заходи, інформаційні кампанії, спрямовані на підвищення свідомості людей, які стають жертвами такого насильства. І така робота дає свої плоди: дедалі більше жертв домашніх тиранів (здебільшого це жінки) не замовчують свою проблему, звертаються по допомогу, зокрема, побільшало таких звернень і до системи БПД.

Для підвищення свідомості громадян та викорінення ганебного явища фахівці різних інституцій, задіяних у наданні допомоги постраждалим, підвищують свою кваліфікацію. Цього разу в Харкові на тренінг «Особливості міжвідомчої взаємодії по запобіганню та протидії домашньому насильству на рівні громади в умовах воєнного стану» зібралися представники системи безоплатної правової допомоги, поліції, ювенальної поліції, соціальних служб і центрів, які надають прихисток і допомогу жінкам і дітям, що постраждали від домашнього насильства, громад тощо.

Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях у тренінгу взяла участь заступниця директора Вікторія Гайворонська.

Тренінг проводив Фонд народонаселення ООН за підтримки Посольства Великої Британії в Україні та Харківської обласної військової адміністрації. Учасники обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно зумовленому та домашньому насильству в Україні та Харківській області під час воєнного стану. Експертки зробили огляд національного та міжнародного законодавства в цій сфері.

Протягом двох днів учасники тренінгу отримували корисну інформацію: щодо форм домашнього та гендерно зумовленого насильства, як йому запобігати, як сформувати нульову толерантність до будь-яких проявів насильства у своїй громаді, про механізми, передбачені законом для притягнення кривдників (або кривдниць) до відповідальності, дізналися, які сервіси допомоги постраждалим працюють в Україні.

Представники кожної організації-учасниці розповіли про алгоритм дій у разі звернення до них по допомогу постраждалих від домашнього насильства. Також у групах опрацювали координацію та взаємодію суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на місцевому та регіональному рівні, розробили ефективні алгоритми реагування на випадки домашнього насильства на місцевому рівні.

Наприкінці тренінгу кожний учасник одержав сертифікат.

Такі тренінги та знання, набуті на них, обмін досвіду з колегами – потужний рушій змін, які мають відбутися у свідомості людей, щоб вони не мирилися з насильством, починаючи зі своєї родини.