назад

З початку повномасштабного вторгнення російський військ на територію України Тернопільська область прийняла понад 150 тисяч вимушених переселенців. На сьогодні у територіальних громадах області проживають понад 80 тисяч переселенців, з них 24 тисячі – діти.

Як покращити умови проживання переселенців, забезпечити їх роботою та надати необхідну соціальну, психологічну і юридичну підтримку, — обговорили на міжнародному форумі «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Тернопільщині: дієві інструменти та роль Ради ВПО», який відбувся в Тернополі в межах програми «Єднання заради дії», що реалізується IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

До масштабного заходу крім представників влади, благодійних фондів, міжнародних організацій та самих переселенців долучилися і фахівці системи БПД Тернопільщини, як одні з ключових партнерів, що з перших днів активно надають безоплатну правову допомогу цій вразливій категорії осіб.

Учасники форуму обговорили спільне бачення підтримки, адаптації та інтеграції ВПО, прокомунікували з переселенцями щодо їхніх потреб, а також з’ясували, як підвищити рівень співпраці влади та громади у цих питаннях і поділилися позитивним досвідом проєктів для ВПО.

Зокрема, йшлося про напрямки діяльності новоствореної Ради з питань ВПО, як постійнодіючого дорадчого органу при Тернопільській ОВА, членкинею якої є працівниця Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Ірина Максимюк. Основне завдання представників даного органу – опікуватися правами внутрішньо переміщених осіб.

Незабаром має відбутися перша стратегічна сесія з колегами, що увійшли до складу Ради ВПО, де ми будемо обговорювати план роботи на 2023 рік з метою якомога ефективнішого надання допомоги вимушеним переселенцям. Ми будемо шукати системні рішення, щоб ВПО могли безперешкодно інтегруватися у приймаючі громади Тернопільщини та розв’язати свої нагальні проблеми, в тому числі правового характеру – підкреслила Ірина Максимюк.

Ефективна співпраця всіх учасників форуму сприятиме системному підходу до аналізу ситуації та визначення напрямків щодо захисту прав ВПО для того, щоб вимушені переселенці були активними учасниками усіх сфер життя громад, в яких вони проживають.