назад

На Сумщині відбулась міжвідомча зустріч з питань дотримання прав людини у поліцейській діяльності

У рамках постійної співпраці відбулась міжвідомча координаційна нарада-семінар за участі заступниці директора  Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентини Волобуєвої, старшого інспектора з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Сумській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Євгенія Євтєєва,  представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області та окремих працівників підрозділів Головного управління Національної поліції в Сумській області.

Присутні розглянули питання порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. А також проведення службових перевірок за фактами порушення вказаного порядку.

Валентина Волобуєва зосередила увагу присутніх на проблемні питання, які виникають під час інформування суб’єктами надання інформації про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

“Існують випадки, коли адвокат спочатку призначається згідно  з повідомленням про затримання у відповідності до статті 208 КПК України або згідно з ухвалою суду про дозвіл на затримання, після чого затриманому обирають запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а суб’єкт подання інформації знову повідомляє про обрання заходу  центр з надання БВПД із вимогою зареєструвати за окремим номером та призначити адвоката”, – коментувала заступниця.

Окрім цього, працівники управлінь ГУНП в Сумській області разом з представницею Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області напрацювали алгоритм проведення щоквартальної звірки у подальшому.

Після чого, учасники наради перейшли до обговорення питання організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України. 

Також представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області  зупинилися на питаннях належного інформування осіб з інвалідністю різних нозологій в умовах гуманітарного реагування.

По завершенню зустрічі присутні окреслили шляхи подальшої співпраці та взаємодії у зазначених питаннях.