назад

ГО «Елеос-Україна» – нові партнери системи БПД Рівненщини

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк підписав меморандум про співпрацю з Громадською організацією «Елеос-Україна». Одним із напрямків діяльності цієї ГО є розбудова мережі шелтерів для осіб, постраждалих від домашнього насильства. Цьогоріч, такий своєрідний острівок безпеки для жінок та жінок з дітьми було відкрито і на Рівненщині. Тож, завдяки майбутній співпраці правова допомога для жінок, що постраждали від домашнього насильства стане ще на крок ближчою.

Нині на Рівненщині триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». ЇЇ мета – надати розголосу проблемі домашнього насильства та консолідувати зусилля громадських та державних інституцій задля подолання цього ганебного явища.

Саме для цього, сьогодні у стінах Регіонального центру з надання БВПД зібрались представники безоплатної правової допомоги, поліції, прокуратури, Уповноваженого ВРУ з прав людини та громадських організацій.

Ключовим питанням круглого столу стало налагодження співпраці присутніх працівників різних структур з представниками шелтеру, що запрацював на Рівненщині.

Shelter (з англ. — укриття, прихисток).

На сьогодні такі прихистки вже відкриті в чотирьох областях України. Шелтер приймає та надає допомогу не лише постраждалим від домашнього насильства. Двері прихистку також відчинені для внутрішньо переміщених осіб, адже військова агресія –  це акт насильства по відношенню до всієї  нації та суспільства.

 «У приміщенні облаштували дев’ять кімнат, кухню, загальні санвузли, пральню. Загалом, заклад розрахований на три десятки людей. За потреби –  можуть прийняти майже удвічі більше. Люди можуть проживати в шелтері від шести до дев’яти місяців. З ними працюватимуть соціальні працівники, священники, психологи. За цей час вони повинні інтегруватися, оговтатися, соціалізуватися, знайти місце роботи, проживання» , – розповіла керівниця шелтеру на Рівненщині Тамара Лазаревич.

Присутні за круглим столом обговорили ряд питань організації практичної співпраці спрямованої на всебічну допомогу постраждалим від домашнього насильства та внутрішньо переміщеним особам.

«Постраждалі від домашнього насильства та внутрішньо переміщені особи – це одна з категорій осіб, що мають право на вторинну правову допомогу. І ми маємо чимало прикладів успішних кейсів захисту прав осіб з вищезгаданих категорій. Відтак, я переконаний, що наша майбутня співпраця буде корисною, людям, що перебувають в шелтері. Адже, коли людина опиняється в настільки складних життєвих обставинах, що змушена шукати прихистку та захисту, очевидно , що їй необхідна також і правова допомога», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

З початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, на Рівненщині було розгорнуту мережу консультаційних пунктів у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.

Позаяк, у шелтері перебувають не лише постраждалі від домашнього насильства, а також і ВПО – сьогодні було досягнуто домовленості про організацію роботи такого консультпункту в прихистку, коли у тамтешніх мешканців виникатимуть правові питання.

Разом з тим, в рамках  підписаного меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання БВПД у Рівненській області та ГО «Елеос-Україна» сторони обговорили питання співпраці щодо доступу до безоплатної правової допомоги жінкам та жінкам з дітьми, які постраждали від насильства а також ВПО, що перебувають у шелтерах шляхом проведення спільних заходів, поширенні інформації про єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0800 213 103 та мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога», за допомогою яких можна отримати консультації та роз’яснення з правових питань,  а також відомості про адреси розташування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також, присутніх було поінформовано про ряд проєктів, що реалізуються на базі системи БПД, зокрема , пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та проєкт «Волонтер БПД».