назад
30.11.22

Робота чергової частини системи БПД в Тернополі: нові виклики та завдання

З 1 листопада 2022 року у межах пілотного проєкту регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях приймають та обробляють усі повідомлення про затримання, які надходять від суб’єктів подання інформації з усієї території України, а також опрацьовують постанови та ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії та видання на їх підставі адвокатам доручень для надання БВПД.

«З огляду на воєнний стан змінити організацію роботи чергових частин було доречно та необхідно з метою забезпечення раннього доступу до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту. Ми додатково проаналізовали всі доручення, що видаються адвокатам в розрізі регіонів, тому, враховуючи організаційну спроможність регіональних центрів у Тернопільській та Чернівецькій областях,  розподілили навантаження на працівників чергових частин», – повідомила начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Щодня працівники чергової частини Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області приймають десятки дзвінків від суб’єктів подання інформації з усієї території України для того, щоб клієнти системи БПД змогли отримати належний юридичний супровід адвоката та захистити свої права, які гарантуються державою.

Зважаючи на те, що збільшився обсяг завдань, які стоять перед черговою частиною, було підсилено кадрову спроможність відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги регіонального центру.

«Ми оперативно реагуємо на зміни, які відбуваються в умовах воєнного стану. Наше завдання – забезпечення раннього доступу до правової допомоги у разі затримання особи чи її адміністративного арешту. Тому набрали команду, провели навчання щодо реалізації пілотного проєкту та оперативно опрацьовуємо постанови та ухвали про залучення захисників для здійснення захисту підозрюваних, обвинувачених з більшої кількості областей нашої країни», – говорить директорка Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Нові працівники навчилися приймати та обробляти повідомлення про затримання, опрацьовувати постанови та ухвали про залучення захисника слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, здійснювати пошук адвокатів та видавати  доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також налагодили взаємодію з регіональними центрами пілотних регіонів тощо. Крім того, працівники чергової частини фіксують відмови адвокатів від отримання доручень для надання БВПД, приймають повідомлення адвокатів про недопуск до затриманого, відсутність затриманого в місці для конфіденційного побачення з адвокатом, інші порушення КПК України.

На сьогоднішній день у відділі організації надання БВПД працює 14 фахівців. До команди чергових приєдналися юристка Любов Ткачук, студентка юридичного факультету Львівського державного університету внутрішніх справ Ірина Гакало, переселенець з Маріуполя адвокат Василь Черкас. За словами нових працівників, на початку було незвично спілкуватися з працівниками правоохоронних органів, суду чи адвокатами, довелося долати психологічний бар’єр під час розмови. Також, час від часу, суб’єкти інформування  надсилають постанови/ухвали, які не повністю  відповідають вимогам процесуального законодавства, що ускладнює процес обробки даних і доводиться оперативно вирішувати дані питання, щоб досягти взаєморозуміння та виконати процесуальне рішення. Проте завдяки активній підтримці колег та злагодженій командній роботі всі недоліки вдається усувати.

За словами начальника відділу організації надання БВПД Олега Кононенка, під час роботи доводиться вирішувати чимало проблемних питань, оскільки через бойові дії в певних областях утруднюється пошук адвоката. Бувають випадки, що адвокат їде в іншу область, щоб надати людині правову допомогу або навпаки –  працівники слідчих органів привозять затриманого громадянина до найближчого міста, де відповідно присутній захисник.

«Найбільша кількість доручень за добу, яку видали фахівці чергової частини, становила 103. Проте під час сигналу повітряної тривоги наші працівники знаходяться в укритті і лише після відбою можуть приймати повідомлення про затримання, адміністративний арешт або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацьовувати постанови/ухвали про залучення захисників та відповідно тоді видати доручення і забезпечити своєчасне прибуття адвокатів», – розповідає Олег Кононенко.