назад

Протидіємо насильству серед школярів Диканщини

 Серед школярів досить поширеним є явище агресії, зневаги та навіть насильства. Доволі часто з екранів телевізорів можна почути, що в тій чи іншій школі трапився випадок шкільного булінгу.

В рамках кампанії «16 днів проти насильства» фахівчиня правової допомоги Диканщини Людмила Маценко провела лекцію-візуалізацію для учнів 8 класу  Орданівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Диканської селищної ради Полтавського району Полтавської області на тему «Запобігання та протидія булінгу в умовах воєнного стану».

Під час заходу юристка поінформувала присутніх про те, що шкільним булінгом є неприємна та агресивна поведінка одного учасника освітнього процесу щодо іншого, що має систематичний характер та має наслідком заподіяння шкоди психічному або фізичному здоров’ю потерпілого. Існують такі види булінгу як: фізичний, психологічний, сексуальний, економічний та кібербулінг.

 «За вчинення булінгу учасником освітнього процесу передбачена адміністративна відповідальність за статтею 1734 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою на кривдника може накладатися стягнення у вигляді штрафу або громадських робіт». –  зазначила у своїй доповіді Людмила Маценко.

Під час правопросвітницьких заходів фахівці системи БПД  Полтавщині інформуються про питання протидії домашнього насильства, булінгу в учнівському середовищі, розповідають школярам про їх права, акцентують увагу   на обов’язках та розповідають про юридичну відповідальність неповнолітніх. Проблема злочинності серед неповнолітніх не припиняє втрачати свою актуальність, попри численні намагання не допустити її поширення. При цьому, у переважній більшості випадків неповнолітні вчиняють майнові злочини.

З метою профілактики злочинності серед школярів  фахівчиня правової допомоги Диканщини Людмила Маценко провела лекцію-бесіду для учнів 8-11 класів Дібрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Диканської селищної ради Полтавської області на тему «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх».

Під час заходу юристка поінформувала присутніх про те, що адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного порушення 16-річного віку. До осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративне правопорушення, застосовуються заходи впливу:  зобов’язання публічно попросити вибачення в потерпілого;  попередження;  догана або сувора догана;  передача неповнолітнього під нагляд батькам чи педагогічного, трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

«Кримінальній відповідальності та покаранню підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилось 16 років. Лише за деякі злочини, спеціально вказані в законі, кримінальна відповідальність може настати з 14 років. До таких належать: умисне вбивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, грабіж, розбій, крадіжку, бандитизм, диверсію, зґвалтування, вимагання» – повідомила Людмила Маценко.