назад

Воркшоп “Зупинити насильство зможемо разом!” відбувся на Дніпропетровщині

Натхненниками та співорганізаторами заходу виступили Криворізький місцевий центр з надання БВПД, Донецький державний університет внутрішніх справ та Патрульна поліція Кривого Рогу 

Криворізький навчально-науковий інститут Донецького державного університету внутрішніх справ став майданчиком для діалогу представників органів місцевого самоврядування (виконкоми Криворізької міської ради, виконкомів Довгинцівської, Покровської, Саксаганської, Центрально-Міської районних у місті Кривому Розі рад), виконавчої влади (Криворізька районна державна адміністрація), Національної поліції, адвокатів, науковців, представників системи безоплатної правової допомоги, суддів, центру соціальних служб, притулку для жінок, регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Дніпропетровській області, психологів, працівників  служб пробації та громадських організацій.

Потерпілі від домашнього насильства мають право на безоплатну правову допомогу. Цьогоріч до нашого центру БВПД звернулось 30 осіб, а минулого року – 70. Поки спостерігаємо зменшення тенденції. Але усім потерпілим у центрі безоплатної правової допомоги призначать адвоката за рахунок держави. Аліменти, розлучення, представництво інтересів в суді та інших органах, винесення обмежувального припису – ті питання, з якими потерпілі  звертаються найчастіше”  – зазначила в.о.директора Криворізького місцевого  центру з надання БВПД Ольга Северін.

Під час воркшопу його учасники обмінялись статистичними даними, проблемами та  разом напрацьовували напрямки покращання спільної діяльності. А допоміг поринути в тему, викликавши шквал емоцій, плейбек-театр “Ехо”. Не обійшлось і без сюрпризів. Так, захід відвідали представники мобільної бригади, які мають ресурс допомагати потерпілим, що мешкають у Кривому Розі та громадах Криворізького району. Тож, воркшоп став не тільки  комунікаційним майданчиком, а й заклав основу для майбутніх партнерств і спільних проектів, спрямованих на захист прав людини взагалі ,попередження домашнього насильства  й підтримку постраждалих від нього зокрема.

 

Ракурс нашої роботи має бути націлений на конкретну людину, якій ми маємо і можемо допомагати. Адже домашнє насильство – це не справа кожного, а суспільна проблема. Саме тому увага до неї з боку усіх уповноважених органів  призведе до формування довіри з боку людей, а відповідно – й до збільшення кількості звернень. Таким чином ми більшій кількості потерпілих зможемо допомогти, забезпечивши належну правову допомогу”, – зазначила фахівчиня зі зв’язків з громадськістю Криворізького  місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Кожем’яка.