назад

Горе-батька позбавили батьківських прав

батько     Начальник відділу представництва Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Петрунькова допомогла матері трьох неповнолітніх дітей позбавити безвідповідального батька батьківських прав.

     На жаль, у щоденній роботі юристів центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги випадки, коли один із батьків прагне позбавити іншого батьківських прав через байдужість до дитини непоодинокі. Така процедура є надзвичайно складною юридично, здійснюється тільки через суд і з залученням органу опіки і піклування. Тож самотужки впоратись із цим процесом для батька чи матері практично неможливо.

     У листопаді 2016 року до Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, яка просила допомогти позбавити колишнього чоловіка батьківських прав стосовно трьох неповнолітніх дітей. За її словами, батько не цікавився життям дітей, не брав участі у їх вихованні та не допомагав матеріально.

     Для надання клієнтці (яка належить до категорії малозабезпечених осіб) правової допомоги наказом місцевого центру № 213 від 21.11.2016 року було призначено начальника відділу представництва Тетяну Петрунькову (довіреність №18 від 28.11.2016 року), яка підготувала позов про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

     У суді батько не зміг довести своєї участі у вихованні, піклуванні й у матеріальному забезпеченні своїх дітей. Тому, зважаючи на переконливі аргументи, наведені фахівцем місцевого центру, Кам’янець-Подільський міськрайонний суд вирішив позбавити чоловіка батьківських прав стосовно трьох неповнолітніх дітей та стягнути аліменти на їх утримання у розмірі ½ від усіх видів заробітку (рішення від 12.01.2017 року в справі № 676/5827/16-ц). 

     Як зазначає Тетяна Петрунькова, позбавлення батьківських прав допускається тільки щодо дітей, які не досягли 18 років. Сама процедура позбавлення батьківських прав передбачає:

– звернення до органу опіки та піклування, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та ставлення до виконання своїх батьківських обов’язків;

– зібрання всіх необхідних фактів, що підтверджують невиконання батьківських обов’язків (відповіді на запити зі школи, характеристика батька, матері зі школи, надання чеків та квитанцій про оплату витрат, пов’язаних з навчанням; неучасть батька/матері у позашкільному розвитку дитини – аналогічні документи із гуртків та секцій; байдужість до стану здоров’я дитини – відповідь на запит до медичного закладу, в якому лікують дитину; для доведення фактів також можна залучати свідків);

– звернення до суду з заявою про позбавлення батьківських прав.

     Таким чином, лише зібравши зазначені докази, питання про позбавлення батьківських прав можна належно обґрунтувати в суді й домогтися позбавлення горе-батька чи матері батьківських прав.

     Наслідками позбавлення батьківських прав є припинення прав на дитину, які виникають на підставі факту спорідненості. Це означає, що особа, позбавлена батьківських прав, втрачає особисті немайнові права на дитину (наприклад, визначати місце проживання дитини, брати участь у її вихованні, спілкуватися з нею), а також права, пов’язані з одержанням різного роду матеріальних допомоги, пільг, право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника. Крім того, така особа не має права на спадкування після дитини.

     Водночас особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини. Разом із позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

     Додамо, що при цьому за дитиною залишається право на спадкування за законом після батька, позбавленого батьківських прав, у порядку першої черги.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.