назад

Херсонщина: Іван Гладишенко представив Україну та систему БПД на міжнародному заході в Іспанії

Кожен має право на справедливий суд, але не всі можуть його реалізувати. Особливо коли це стосується соціально вразливих категорій, до яких належить молодь і яка потребує додаткового захисту з боку держави. Вирішенню цих проблем був присвячений навчально-практичний захід на тему: «Зміцнення можливостей молоді для миру та безпеки», який з 15 по 22 вересня проходив в іспанському місті Молліна. Українську правову спільноту та систему безоплатної правової допомоги представляв начальник Новокаховського бюро правової допомоги (Каховський місцевий центр з надання БВПД) Іван Гладишенко.

Варто сказати, що захід об’єднав молодих лідерів-правозахисників Євро-Середземноморського регіону і пройшов під егідою Університету молоді та розвитку із загальною темою «Молодь та справедливість».

По приїзду наш колега поділився враженнями і розказав, що протягом тижня учасники вивчали механізми захисту прав людини на національному та наднаціональному рівнях, досліджували можливість забезпечення розвитку молодіжних та правозахисних компетенцій, надаючи при цьому простір для створення нових мереж та вивчення нових підходів щодо миру, безпеки та викликів у сфері прав людини. Адже мета заходу – розвиток потенціалу молодіжних лідерів із середземноморського регіону щодо участі молоді у правопросвітництві, мирному вихованні, трансформації конфліктів, запобіганні насильницькому екстремізму, а також використання механізмів захисту прав людини.

Приємно, що учасники заходу, які представляли понад 20 країн, більше дізналися про нашу країну і про те, чи може українська молодь безперешкодно отримати судовий захист, що, власне, є змістом поняття доступу до правосуддя, і яку роль в цьому відіграє система БПД.

Разом з тим Іван Гладишенко представив основні принципи та результати роботи системи безоплатної правової допомоги в Україні, яка є однією з найуспішніших новостворених структур у сфері захисту прав людини.

За словами Івана Гладишенко, отриманий досвід та обмін напрацюваннями між учасниками заходу стане майданчиком для майбутньої співпраці молодих активістів.
Своїми враженнями поділилися учасники та організатори заходу, ознайомитись з якими можна переглянувши відео.

Довідково. Захід відбувся за підтримки центру Північ-Південь Ради Європи, урядів Португалії та Мальти, а також Міністерства закордонних справ Іспанії на базі Університету молоді та розвитку.