назад

Херсонщина: правова допомога тим, хто знаходиться в конфлікті з законом

Тісна співпраця установ системи БПД з державними організаціями та волонтерами пробації спостерігається на Херсонщині, про що свідчать чисельні заходи, важливість яких не варто недооцінювати. Адже особи, які знаходиться в конфлікті з законом, отримують набагато більше, ніж просто здобуття якоїсь корисної інформації. Насамперед, це можливість бути почутими, це діалог, після якого у людей з´являється розуміння, що завжди можна виправити ситуацію, знайти правильне рішення. З деякими цікавими заходами, які в першій половині липня провели наші колеги, ми хочемо вас ознайомити

Правороз´яснювальну бесіду провів на базі Суворовського та Дніпровського районних відділів пробації фахівець Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко спільно із спеціалісткою Херсонського міського центру зайнятості Валерію Заєць та волонтером пробації Георгієм Калякою.

Про порядок працевлаштування за трудовим договором, умови реєстрації та здобуття професії розповіла Валерія Заєць. Також вона пояснила, які послуги з профорієнтації можливо отримати дистанційно, повідомивши про платформу «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа».

Володимир Куценко, у свою чергу, надав консультації з питань трудового права та пояснив, які переваги має офіційне працевлаштування. Окрім того, висвітлив питання щодо отримання нарахованих грошових коштів при звільнені з роботи та порядку реєстрації фізичної особи-підприємця.

Але на клієнтів пробації чекали ще й духовні бесіди. Усі, хто виявив таке бажання, окремо поспілкувалися з Георгієм Калякою. Він зазначив, що поширення знань та духовна місія сприяє залученню осіб, які знаходяться у конфлікті з законом, до правової активності та правосвідомої поведінки.

Не менш цікавий захід пройшов в смт Білозерка.

Лекцію «Відповідальність, причини та наслідки вживання наркотичних речовин» провела фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай спільно з психологом районного центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді Світланою Щербиною та заступником начальника Білозерського районного відділу пробації Ольгою Шороховою.

Світлана Щербина нагадали присутнім, що наркоманія – це захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотичної речовини. За її відсутності розвивається синдром відміни – дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах, і що наркотичні речовини особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності.
Клієнти пробації дізналися, що під дією наркотиків нервові клітини просто згорають, різко знижується захисна реакція організму і лікування такої залежності становить серйозну проблему.

Наталія Нечай, у свою чергу, ознайомила аудиторію з діючим законодавством стосовно даної теми, а саме ст. 49 Конституції України, Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Єдиною конвенцією про наркотичні засоби 1961 року, Кримінальним Кодексом України  та ін.

Клієнти пробації з´ясували, за які дії з наркотичними засобами та психотропними речовинами настає відповідальність та покарання. Це  виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання. Окремо вона зазначила, що Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність не лише за зберігання чи збут, а й за інші дії, пов’язані з незаконним обігом вказаних речовин, а саме: контрабанду, викрадення, посів або вирощування, незаконні дії з прекурсорами, незаконне введення в організм іншої людини, схиляння до вживання, публічне вживання, організацію або утримання місць для незаконного вживання чи виготовлення (ст.ст.305-322КК).

Тож для осіб, які знаходяться в конфлікті з законом, це була не просто лекція, це була виховна година, година роздумів і самозаглиблення.