назад

Хто має перевагу в залишенні на роботі у зв’язку зі скороченням чисельності (штату) працівників? Про це дізналися у Кременецькому районному центрі зайнятості

16558329 1273894075989511 1959313374 nЗ метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Кременеччини, наприкінці січня 2017 року працівник Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у семінарі «Легальна зайнятість» для безробітних громадян. Семінар провели начальник відділу активної підтримки безробітних Кременецького районного центру зайнятості Олена Попова та провідний юрисконсульт Вадим Колтунюк.

На прохання присутніх Ярослав Лис роз’яснив процедурні моменти звільнення працівників підприємства чи організації у зв’язку зі скороченням чисельності або штату. Зі слів фахівця місцевого центру, існує законодавчо визначений перелік осіб, які мають переважне право на залишенні на роботі відносно з іншими працівниками. Інтегратор центру Ярослав Лис проінформував, що відповідно до законодавства про працю України при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

16507378 1273894159322836 960411557 n

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Згідно із ст. 42 Кодексу законів про працю України при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним – при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Перевага в залишенні на роботі може надаватися й іншим категоріям працівників, якщо це передбачено законодавством України.

Крім того, під час робочої зустрічі Ярослава Лиса з Оленою Поповою та Вадимом Колтунюком домовлено про утворення та організацію роботи дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги безробітних громадян у приміщенні Кременецького районного центру зайнятості. Перших клієнтів дистанційний пункт доступу до БПД прийме 20 лютого 2017 року.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.