назад

Хто такий параюрист? Параюрист в Ріпкинському районі

300317

Задля кращого доступу до правової допомоги жителів громади Ріпкинського району, працівники Ріпкинського бюро правової допомоги залучили до мережі параюристів Чернігівщини активістку Катерину Бабіч. 

За словами Катерини Бабіч, її мотивацією стати параюристкою є те, що бідність, низький рівень правової грамотності та недостатність обсягу необхідних правових послуг у районі є бар’єрами для мешканців громади Ріпкинщини для захисту своїх законних прав та інтересів. Не маючи юридичної освіти, вона хотіла б мати більше можливостей розповідати мешканцям своєї громади про їх права, щоб кожен житель міг захищати себе. Саме з цією метою вона прагне співпрацювати із Ріпкинським бюро правової допомоги.

Для того, аби допомогти громадам у питаннях роз’яснення змісту законів, різних адміністративних процедур, для ведення від їхнього імені переговорів, для підготовки документів не процесуального характеру, а також для розповсюдження інформаційних матеріалів – у всьому світі  впроваджується практика параюристів (paralegals) — осіб, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, розраховане на допомогу членам локальної спільноти у найбільш типових питаннях.

 «Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя залишається відкритим. Необхідність розширення доступу до правосуддя створює потребу залучення до правопросвітництва осіб, які не мають юридичної освіти, або осіб, які прагнуть долучитися до системи безоплатної правової допомоги. Саме тому ми прагнемо залучати до цієї роботи більше місцевих активістів, свідомих громадян, які готові допомагати мешканцям своїх громад ставати більш правоосвіченими, а отже й більш спроможними», – каже заступник начальника відділу Ріпкинське бюро правової допомоги Олександр Гаан.

Представники системи безоплатної правової допомоги на Чернігівщині вважають, що в місцевих громадах найбільш імовірно параюристами можуть бути представники сервісних організацій, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади, а також студенти юридичних факультетів. Окрім того, в деяких випадках функції параюристів можуть брати на себе соціальні працівники та волонтери, які мають змогу комунікувати з людьми, що опинилися в складних життєвих обставинах. Параюристи можуть представляти інтереси кожного у процесуально нескладних справах у таких галузях як сімейне чи адміністративне право.

Важливо розуміти, що параюристи не створюють конкуренцію вже звичним провайдерам правової допомоги в регіоні, у них інша місія. Вони є ніби провідниками вразливих груп, які раніше не мали доступу до правосуддя, у світ правових відносин та права як справедливості.

При цьому, через близькість параюристів до проблем громади можна чітко виокремити декілька їх суттєвих переваг перед діяльністю професійних юристів:

  • формування зацікавлення у громаді до вирішення її нагальних проблем. Завдяки цьому також може відбуватися розвиток самої громади;
  • застосування творчих рішень та стратегій у правових питаннях, завдяки обізнаності в місцевих контекстах;
  • більша ефективність і мобільність з точки зору фінансових та часових ресурсів, яких витрачається суттєво менше на підготовку параюриста;
  • довіра з боку громад

«Тож, збільшення кількості параюристів зможе покращити правову освіченість мешканців територіальних громад області і наблизити правові послуги до населення», – зазначає заступник начальника відділу Ріпкинське бюро правової допомоги Олександр Гаан.

Нагадаємо, Ріпкинське бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою:смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, тел. (04641) 2-13-67, з понеділка по п’ятницю, з 9-00 год. до 18-00 год.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.