назад

І знову про газові лічильники: правники системи БПД дають корисні поради

DSC 0106У м. Кам’янське, як і по всій Україні, досить актуальною є проблема зі встановленням загальнобудинкових газових лічильників. А саме – встановлення лічильника без дозволу мешканців дому та ігнорування представниками газопостачальних компаній їх на це незгоди. Часто до Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги також звертаються громадяни зі скаргами на зняття субсидії у зв’язку з заборгованістю по газопостачанню, що виникла у результаті встановлення такого лічильника.

Саме задля пошуків способів вирішення цих проблем, фахівці Кам’янського місцевого центру з надання БВПД влаштували зустріч з громадянами та представниками відповідних державних служб у Центрі позашкільної роботи та дитячої творчості. Захід відбувся у форматі openspace та worldcafé.

До обговорення проблеми долучились Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини, журналісти, представники комунальних служб та органів місцевого самоврядування, юристи, адвокати, громадські організації міста, представники ОСББ та просто небайдужі громадяни.

Учасників було поділено на 5 груп, з урахуванням їх інтересів чи приналежності до певної соціальної категорії. За кожним столом відбувалось обговорення конкретної проблеми, а саме:

  • Встановлення загальнобудинкового газового лічильника: за і проти.
  • Зняття субсидії, як наслідок заборгованості, що виникає у звязку зі встановленням загальнобудинкового газового лічильника.
  • Права споживача при встановленні загальнобудинкового газового лічильника.
  • Відшкодування сум, витрачених споживачами на встановлення індивідуальних газових лічильників.
  • Зміни до законодавства, які необхідно внести для розв’язання проблем, що виникають у споживача газу.

Поки групи працювали, Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в м. Камянське Оксана Крупій, розповіла про те, яким чином офіс уповноваженого може допомогти в розв’язанні тих проблем, що піднімаються на заході.

Наприкінці обговорення директор Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Лисак презентував напрацювання учасників. Зокрема, правник звернув увагу присутніх на можливих шляхах вирішення проблем, що виникли у зв’язку зі встановленням загальнобудинкових газових лічильників.

Так, згідно законодавства, встановлення загальнобудинкових газових лічильників без згоди усіх, без виключення, мешканців будинку заборонене. Якщо мешканці будинку не дали згоду на його встановлення, але їм намагаються усе одно його встановити, необхідно викликати поліцію, яка має зафіксувати факт порушення прав споживачів.

Споживач газу у випадках порушення його прав має право:

–         Писати скарги, заяви до керівництва газопостачальних компаній

Примітка: усі документи пишуться у 2 екземплярах, один подається до газопостачальної компанії, на іншому фахівець, який прийняв документ, ставить про це відмітку. Другий екземпляр є підтвердженням того, що споживач звертався до компанії. Також документ можна надіслати газопостачальній компанії поштою, але обов’язково замовленим листом з повідомленням. У цьому випадку підтвердженням звернення буде квитанція з пошти.

–         Якщо на запит до газопостачальної компанії не надійшло відповіді, це вважається порушенням ЗУ «Про звернення громадян», за що посадові особи несуть адміністративну відповідальність. У такому випадку кожен громадянин має право звернутися до Уповноваженого ВРУ з прав людини, написавши листа. У місті Кам’янське можна звернутись до Регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини Оксани Крупій.

–         Звернутися до суду за захистом своїх прав та законних інтересів (до речі, цей інструмент є найбільш дієвим).

Нагадуємо, що отримати юридичну консультацію та/або допомогу у складанні заяв, скарг, процесуальних документів, представлення інтересів у суді можна звернувшись до Кам’янського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/10/1{/gallery}