назад

Участь у VIII Форумі молодих правників Черкащини

20181003 102037 (4)03 жовтня 2018 року Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області за участі Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції на базі Черкаського інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» організовано та проведено VІІІ Форум молодих правників Черкащини, в рамках Тижня права у Черкаській області з нагоди відзначення Дня юриста.

У форумі взяли участь: начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області – Олександр Свіренюк, начальник Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Черкаській області – Світлана Чабан, начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олена Анкудінова, голова та члени Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції, представники Черкаського інституту ДВНЗ «Університет банківської справи», Господарського суду Черкаської області, Черкаської районної державної нотаріальної контори, Спілки адвокатів Черкаської області, студенти вищих навчальних закладів міста та області.

20181003 102451 (1)Від Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області участь у заході взяла заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Тетяна Ломіногіна.

Основна мета заходу – підвищення рівня практичних знань студентської молоді, налагодження співробітництва між органами юстиції та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, вищими навчальними закладами, що здійснюють підготовку фахівців-юристів, судовими та правоохоронними органами.

Присутні на Форумі взяли участь у майстер-класі на тему: «Державні гарантії щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги», який провела представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області.

Учасників поінформовано про основні засади функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні: удосконалення системи, розвиток та досягнення.

20181003 102411 (3)

Зазначено, що у Черкаській області діє Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, чотири місцевих центри, зокрема, у містах Золотоноші, Смілі, Умані, Черкасах та 16 бюро правової допомоги, що розташовуються у кожному районі області.

За час діяльності Регіональним центром видано адвокатам близько 10 784 доручень, з них: 2 928 для надання правової допомоги під час затримання особи за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, 7 856 для здійснення захисту осіб на стадії досудового розслідування та судового провадження справи, а також засуджених.

Місцевими центрами, які функціонують з 1 липня 2015 року, прийнято 42 950 звернень громадян щодо надання правової допомоги, з них: надано 38 159 роз’яснень та консультацій з різноманітних правових питань. За результатами розгляду звернень видано 6 546 доручень адвокатам, працівникам відділу представництва та бюро правової допомоги для здійснення представництва інтересів клієнтів у судах, підприємствах, установах, організаціях.

20181003 115555 (2)

Крім того, проведено майстер-класи на теми: «Діяльність прокуратури на стадії досудового провадження» – прокурор Черкаської місцевої прокуратури Ірина Кожушко; «Правовий статус адвоката у кримінальному судочинстві» – адвокат Спілки адвокатів Черкаської області Євген Фонрабе; «Законодавчі особливості здійснення судочинства у господарських судах України» – начальник аналітично-статистичного відділу Господарського суду Черкаської області Світлана Олененко; «Порядок оформлення спадщини в Україні» – нотаріус Черкаської районної державної нотаріальної контори Олександра Зайцева; «Профілактика та подолання булінгу серед студентської молоді» – начальник сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Черкаській області Юлія Суденко.

Прослухано виступи доповідачів Форуму щодо законодавчих особливостей здійснення судочинства у господарських судах України, порядку оформлення спадщини, профілактики та подолання булінгу серед учнівської молоді та діяльності прокуратури на стадії досудового провадження.

Учнівська молодь мала змогу задати актуальні для них питання та отримати кваліфіковані і обґрунтовані відповіді.