назад

16901690 1287633271282258 1213485947 n

Продовжуючи інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед жителів Кременецького району, 15 лютого 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги і головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис та Сергій Філик взяли участь у сесії Чугалівської сільської ради, яка проводилася сільським головою Раїсою Ієрусалимець.

У ході сесії працівники Кременецького місцевого центру ознайомили депутатський корпус та присутніх з їх законним правом на правову допомогу, яке гарантоване ст. 59 Конституції України. Експерти місцевого центру також ознайомили депутатів сільської ради з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги та особливо наголосили на змінах у законодавстві щодо розширення категорій громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищу раду правосуддя». Цим законодавчим актом, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

На прохання присутніх фахівці системи правової допомоги проінформували їх щодо питання поновлення пропущених строків для прийняття спадщини.

16839466 1287633307948921 910690610 n

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Цивільний Кодекс України визначає, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ст. 1269 ЦКУ). Строк подачі даної заяви, який починається з часу відкриття спадщини, не може перевищувати шість місяців (ст. 1270 ЦКУ). У разі, якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Але спадкоємець не втрачає можливість успадкувати майно. Стаття 1272 Цивільного кодексу України передбачає можливість поновлення строку для прийняття спадщини шляхом:

– подання заяви про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини та письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;

– подання позову спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, про визначення судом додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Суд, при вирішенні питання про встановлення особі додаткового строку, досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини і при винесенні свого рішення виходить з того, що поважними є причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Такими причинами можуть бути: стан здоров’я спадкоємця, перебування за кордоном, у тривалому відрядженні, на навчанні, відбування покарання, з чим пов’язана неможливість прибуття для прийняття спадщини тощо.

Крім того, існують окремі випадки, коли для задоволення позову про поновлення строку для прийняття спадщини було визначено таку підставу як юридична неграмотність. Вище зазначені обставини мають бути підтверджені документально.

При розгляді аналогічних справ судом перевіряється наявність або відсутність спадкової справи стосовно майна спадкодавця, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії. Підставою для звернення до суду з позовом про надання додаткового строку для прийняття спадщини є вмотивована відмова нотаріуса у прийнятті заяви про прийняття спадщини у зв’язку з пропущенням строку.

Фахівці центру домовилися з головою та депутатами сільської ради про інформування ними місцевого населення щодо можливості рівного доступу громадян до безоплатної правової допомоги і моніторингу необхідності проведення виїзного прийому громадян працівниками місцевого центру в Чугалівській сільській раді.

Крім того, присутні на сесії отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, контактного телефону та скайпу.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець Тернопільська обл.; тел.(03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.