назад

Про зміни законодавства в сфері реєстрації нерухомості та бізнесу інформує Третій дніпропетровський місцевий центр

815 лютого 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія побував на презентації проекту “Мости дружби: Україна — Грузія” у Дніпропетровському будинку мистецтв. На заході були присутні представники малого та середнього бізнесу, громадські діячі, державні посадовці управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради.

А також представники національно-культурних товариств, солісти Дніпропетровського академічного театру опери та балету, мистецтвознавці, меценати, журналісти, науковці, інші гості та мешканці міста та області.  Проект “Мости дружби: Україна-Грузія” було засновано у 2015 році як соціально-культурну акцію, метою якої є розвиток та зміцнення дружніх стосунків і культурний обмін між народами. На даному заході відбулася виставка художників Михайла Кублика та Миколи Мироненка, які у своїх роботах зобразили природу Грузії, її мешканців. Окрім того, було здійснений кінопоказ уривку з художнього фільму 2013 року грузинського режисера Зази Урушадзе, приурочений грузино-абхазському конфлікту та подіям, що розгорталися у 1992-1993 р.р.

У ході виставки фахівець центру поспілкувався з присутніми, розповів про роботусистеми безоплатної правової допомоги. Так, громадянин Вахтанг Кардава поцікавився питанням стосовно захисту його прав власності, зокрема, чи існують на сьогодні ризики незаконного заволодіння майном. Едуард Абашія повідомив, що одним з головних нововведень у сфері прав на нерухомість є те, що відтепер заявник може отримати витяг з Державного реєстру прав з підписом і печаткою державного реєстратора. «З початку 2016 року документ, що підтверджує право власності, з підписом і печаткою державного реєстратора не видавався. Це породжувало серед громадян багато суперечок і протиріч. Тому було прийнято рішення його відновити», – підкреслив правник центру.

Едуард Абашія також зазначив, що важливим нововведенням стало те, що державний реєстратор відтепер повинен повідомити власнику про отримання заяви на проведення реєстрації об’єкта нерухомості. Міністерство юстиції України планує проводити таке інформування за допомогою тестових повідомлень (смс). Це дасть можливість власнику швидко відреагувати на факт проведення реєстраційних дій з його майном. Зокрема, він може звернутися з заявою про заборону вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі терміном на 10 днів. Як уточнив співробітник Третього дніпропетровського місцевого центру – «така необхідність виникає у власників майна найчастіше у разі судових суперечок. Раніше ж заборонити реєстраційні дії можна було тільки в судовому порядку».

Фахівець  також наголосив на тому, що змінилися терміни проведення реєстрації прав на нерухомість. Так, право власності та інші речові права (крім іпотеки) можна зареєструвати протягом п’яти робочих днів, обтяження, іпотеки прав – протягом двох робочих днів. Внести зміни в записи Державного реєстру прав, отримати інформацію з Державного реєстру прав у паперовій формі можна буде протягом одного робочого дня. Призупинення державної реєстрації прав, внесення запису про скасування державної реєстрації прав, внесення запису про скасування рішення державного реєстратора повинно бути оформлено тепер протягом двох годин.

Крім того, збільшено терміни для оскарження дій державного реєстратора – з 30 до 60 днів. До Кримінального кодексу України також внесено норму про кримінальну відповідальність як державних реєстраторів, так і громадян, які здійснюють неправомірні дії в сфері реєстрації прав на нерухомість – підробка документів, зловживання службовим становищем і т.д. Раніше цієї норми не було.

Едуард Абашія звернув увагу Вахтанга Кардави на те, що зміни торкнулися і реєстрації бізнесу: новий закон скасував раніше діючий принцип екстериторіальності реєстрації. Тепер державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводиться в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. Винятком є реєстрація на підставі документів, поданих в електронному вигляді. В такому випадку реєстрація проводиться незалежно від місця знаходження юридичної або фізичної особи в межах України. Також при проведенні державної реєстрації змін про юридичну особу нові норми закону зобов’язують нотаріально завіряти дійсність підпису, яка вказана на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи – засновника (уповноваженої особи) або голови та секретаря загальних зборів. Крім того, тепер необхідно нотаріально завіряти дійсність підпису на установчому документі, акті передачі та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства. Раніше такої норми в законі також не було.

Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: пн-пт. з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80;електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2017/02/12{/gallery}