назад

Онлайн-консультування жителів Монастириського району щодо недійсності та припинення договору дарування

16839451 1287584964620422 875432179 n

10 лютого 2017 року керівник Монастириського бюро правової допомоги провела онлайн-консультації в Монастириській центральній бібліотеці через skype-зв’язок. Послугами дистанційного пункту консультування скористалися жителі сіл Монастириського району.

Питання, з якими зверталися громадяни, стосувалися спадкового, земельного, цивільного та сімейного законодавства. Галина Джумак надала вичерпні роз’яснення на усі запитання. Одна з жительок району зацікавилася умовами припинення договору дарування.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Припинення договору дарування

Цивільний кодекс України передбачає такі підстави припинення договору дарування:

відмова  однієї зі сторін;

розірвання договору дарування;

недійсність.

Щодо відмови,  то обдаровуваний  має  право  відмовитися  від подарунка в момент його вручення, тобто коли договір є реальним — тоді момент передачі речі збігається з моментом укладенням договору. У разі, якщо договір консенсуальний — то він передбачає передачу речі в майбутньому, обдаровуваний може відмовитися від дарунка в будь-який час до моменту його прийняття.

Дарувальник може відмовитися від договору за умови, що є обов’язок передання дарунка у майбутньому, в разі, якщо після укладення договору майновий стан дарувальника істотно погіршився. У законодавстві не передбачається, що варто розуміти під істотним погіршенням майнового стану (це є оціночне поняття).

Стосовно розірвання договору, ст. 727 Цивільного кодексу України передбачає розірвання договору з ініціативи дарувальника за таких обставин:

– щодо нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна, якщо обдаровуваний умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;

– якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування;

– якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;

– якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

Обдаровуваний може розірвати договір, керуючись загальними положеннями про договір. Зокрема, договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно із роз’ясненням Міністерства юстиції України про договір дарування від 16.03.2011, підставою недійсності договору є:

1) недотримання в момент укладення договору стороною (сторонами) таких вимог:

– волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі;

– правочин має бути спрямований на реальне настання  правових наслідків, що обумовлені ним;

– правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх,  неповнолітніх чи непрацездатних дітей;

2) договір є недійсним, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин):

у разі недотримання вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору; укладення договору дарування від імені неповнолітнього без згоди органу опіки та піклування не потребує рішення суду;

3) також договір є недійсним у разі:

– недотримання письмової форми;

– вчинення під впливом помилки; обману, насильства; під впливом тяжкої  обставини тощо. У цьому разі недійсність встановлюється судом.

У разі розірвання договору дарування, дарувальникові повертається  дарунок у натурі, а якщо це неможливо, то компенсація  його вартості. На вимоги про скасування договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

У разі визнання договору недійсним, дарунок повертається дарувальнику, обдаровуваний може вимагати компенсацію за утримання в себе дарунка.

Довідково:

Монастириське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 12 А. Тел.: (03555) 2-12-72.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.