назад

Про систему безоплатної правої допомоги та зміни у законодавстві про працю розповіли працівникам Кременецького ботанічного саду

16901770 1287561457956106 2049282009 n

14 лютого 2017 року начальники відділів правової інформації та консультацій і правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Точинська та Ярослав Лис провели зустріч-інформування з колективом одного із найстаріших в Україні ботанічних садів (Кременецького) на чолі із заступником директора з наукової роботи Антоніною Ліснічук. У заході взяли участь більшість із 55-ти працівників науково-дослідної установи.

До слова, Кременецький ботанічний сад є об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, пам’яткою садово-паркового мистецтва, науково-дослідною установою. Історія засвідчує, що ботанічний сад закладений у 1754 році як аптечний сад Єзуїтського колегіуму. З 1805 року — ботанічний сад Волинської гімназії. Згідно з постановою Ради Міністрів України №37 від 17.03.90р. почалося відновлення ботанічного саду, на сьогодні уже Кременецького. Зараз  територія саду становить 200 га, більшість якої – це природні ландшафти складного рельєфу з перепадами висот до 150 м.

На прохання присутніх, фахівці системи правової допомоги проінформували їх щодо останніх змін у законодавстві про працю, що стосуються оплати праці. Так, з 1 січня 2017 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII (надалі – “Закон”), яким внесено зміни в законодавство України стосовно питань оплати праці та відповідальності роботодавців, а саме:

1. Змінився підхід до визначення, структури та порядку застосування мінімальної заробітної плати:

• Встановлюється, що мінімальна заробітна плата становить мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Раніше законодавство передбачало, що мінімальна заробітна плата є мінімальною гарантією при оплаті простої, некваліфікованої праці;

• Звузився перелік виплат, які не враховуються при розрахунку заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. До таких виплат тепер відносяться тільки доплати за роботу в несприятливих умовах праці і підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер праці, премії до святкових та ювілейних дат. Раніше в мінімальну заробітну плату не входили всі доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати;

• Передбачений обов’язок роботодавця здійснювати доплати працівникам в разі, якщо нарахована заробітна плата за повністю виконану норму праці становить менше розміру мінімальної заробітної плати.

«Варто нагадати, що відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” розмір мінімальної заробітної плати на 2017 рік встановлено на рівні 3 200 гривень в місячному розмірі і 19,34 гривні в погодинному розмірі». – наголосили працівники місцевого центру.

2. Вводяться нові правила щодо впровадження системи оплати праці:

• Для застосування на підприємстві будь-якої іншої системи оплати праці, крім тарифної (при якій розмір оплати праці працівника визначається за розрядами тарифної сітки), роботодавець повинен дотримуватися певних процедур. Зокрема, така система оплати праці повинна встановлюватися колективним договором, а якщо такий не укладався – нормативним актом роботодавця після проведення відповідних консультацій з профспілкою або представниками працівників;

• При впровадженні тарифної системи оплати праці, за загальним правилом, мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) повинен складати не менше прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (з 1 січня 2017 року такий мінімум становить 1 600 гривень).

3. Вводяться нові штрафи за порушення законодавства про працю:

• За недопуск посадових осіб до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод при проведенні перевірки – в розмірі трьох мінімальних заробітних плат на момент виявлення порушення (на  сьогодні – 9 600 гривень);

• За аналогічне порушення в разі, якщо така перевірка стосувалася питань відсутності належного оформлення трудових відносин та виплати заробітної плати, – в розмірі 100 мінімальних заробітних плат на момент виявлення порушення (на цей момент – 320 000 гривень).

4. Передбачається додатковий орган контролю за дотриманням законодавства про працю:

•Виконавчі органи міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад (громад, створених внаслідок об’єднання територіальних громад кількох суміжних населених пунктів) тепер зможуть здійснювати контроль на відповідних територіях за дотриманням законодавства про працю. Повноваження таких органів включають проведення перевірок і застосування фінансових санкцій до підприємств, а також складання протоколів про адміністративні правопорушення щодо посадових осіб підприємств.

Наприкінці зустрічі-інформування присутні отримали тематичні буклети з оновленою інформацією про безоплатну правову допомогу.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.