назад

Інформування про кампанію «Відповідальне батьківство»

01 липня 2019 року керівник відділу «Чорнобаївське бюро правової допомоги»  Інна Копійка спільно з начальником Чорнобаївського районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області Богданом Волошиним провели робочу зустріч з керівником секретаріату Чорнобаївської районної ради Анатолієм Чупруном  та  начальником управління агропромислового розвитку Чорнобаївської РДА Аллою Бук з питань реалізації інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство».
Під час зустрічі фахівць бюро повідомила, що правопросвітницька кампанія «Відповідальне батьківство» спрямована на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними, адже їх обов’язок дбати про дитину та забезпечувати її всебічний розвиток.
Мета кампанії – підвищення обізнаності населення про механізми реалізації та захисту прав дитини на належне утримання та безпечне освітнє середовище.
Основні завдання кампанії:
– розмір та порядок нарахування аліментів;
Мін’юст дав старт ініціативі #ЧужихДітейНеБуває, в рамках якої було прийняте законодавство, що значно посилило відповідальність для батьків, які не сплачують аліменти. Запроваджені методи впливу, які примушують боржників нарешті стати батьками, є доволі жорсткими.
Внесені зміни до законодавства передбачають дієвий механізм притягнення до юридичної відповідальності осіб за несплату аліментів, посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.
– нові правила виїзду з дитиною за кордон;
Згідно з новими правилами той з батьків, з ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення треба буде показати прикордонникам при виїзді.
– отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів та гарантій;
Мова йде про податкові пільги для батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок, витрачають додаткові кошти на гуртки, навчання, спортивні та будь-які інші секції для дитини, а також про фінансові стимули для місцевої влади, яка опікуються дозвіллям і навчанням малечі, розвиває дитячий простір на місцях.
Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах та закладах вищої освіти. Орієнтований розмір податкової знижки – 18% від фактично сплаченої за навчання суми.
– отримання послуги «Муніципальна няня».
Це ініціатива Міністерства соцполітики, яка передбачає відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років.
Розмір відшкодування становить з 1 липня 2019 року – 1699 гривень щомісяця. Відшкодування сплачується за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.
Наприкінці зустрічі поширені тематичні матеріали правопросвітницького проеку “Я МАЮ ПРАВО!” та  інформаційні буклети системи БПД.