назад

Інформування юрисконсультів районних центрів зайнятості Волинської області

photo жотвень 106 жовтня 2017 року начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Андрій Петрик узяв участь у нараді юрисконсультів районних центрів зайнятості області, що проходила у Волинському регіональному центрі зайнятості.

Андрій Петрик поінформував присутніх про сучасний стан та основні напрямки діяльності центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги регіону. Акцентував увагу присутніх на тому, що одним із напрямків роботи Центрів, передбаченим у Законі України «Про безоплатну правову допомогу», є забезпечення доступу громадян до медіації.

Начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру поінформував слухачів, що ще 3 листопада 2016 року на ранковому засіданні Верховної Ради України народні депутати прийняли за основу проект Закону України № 3665 «Про медіацію», яким пропонується запровадити інститут медіації в Україні та визначити правові основи позасудового вирішення спорів. За таке рішення проголосувало 238 народних обранців.

Цим законопроектом пропонується запровадити інститут медіації в Україні та визначити правові основи надання послуг медіації на професійних засадах, поширити практику мирного вирішення спорів позасудовими методами та забезпечити збалансовані взаємовідносини між інститутом медіації та судовою системою, а також принципи та порядок проведення медіації, статус медіатора, особливості проведення процедури медіації під час судового або третейського розгляду, механізми контролю за якістю надання послуг медіації та засади державної політики в сфері медіації.

Згідно з проектом, «медіація – альтернативний (позасудовий) метод вирішення спорів, за допомогою якого дві або більше сторони спору намагаються в рамках структурованого процесу за участі медіатора досягти згоди для вирішення їх спору.

Наразі центри з надання БВПД проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення стосовно досудових методів вирішення спорів та розробляють інформаційні матеріали на цю тему, які поширюють серед конкретних цільових груп. Після остаточного прийняття Закону України «Про медіацію» установи системи безоплатної правової допомоги почнуть виконувати свою безпосередню функцію по організації та забезпеченні доступу громадян до медіації.

Крім того, Андрій Петрик поінформував юрисконсультів районних центрів зайнятості про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», котрий проходить з ініціативи Міністерства юстиції України за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя». Наголосив на тому, що метою проекту є підвищення юридичної грамотності українців та формування нової правової культури в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Також учасників заходу було поінформовано про запуск офіційного веб-сайту загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що зорієнтовано на розширення кола громадян, які зможуть отримати інформацію про свої права та інструкції для захисту цих прав.

Увагу присутніх також було зосереджено на тому, що центрами з надання БВПД та підпорядкованими бюро правової допомоги проводиться інтенсивна правопросвітницька робота серед населення. З цією метою фахівцями центрів розробляється ряд інформаційних матеріалів у сфері захисту прав і свобод громадян. Як приклад, працівникам центрів зайнятості було продемонстровано та роздано розроблений фахівцями Регіонального центру буклет «Трудові права неповнолітніх», у якому, окрім інформації на основну тему, вказані контактні дані усіх закладів мережі безоплатної правової допомоги області, телефонний номер колцентру та адреси мережевих ресурсів, звідки можна почерпнути необхідну правову інформацію.

photo жотвень 2
Вкінці спілкування з фахівцями районних центрів зайнятості присутнім було роздано інформаційні матеріали про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», про медіацію та про безоплатну правову допомогу.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua