назад

Інформуємо освітян Сумщини про систему БПД та проект «Я МАЮ ПРАВО!»

Розпочався новий навчальний рік, і нові знання готові отримувати не лише школярі, а й педагоги. Зокрема, підвищувати рівень своєї правоосвіченості. І сприяють цьому тематичні зіустрічі з фахівцями Регіонального центру, що відбуваються на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Черговий захід зібрав понад 150 педагогів, серед яких вчителі музичного мистецтва, трудового навчання, практичні психологи, вихователі дошкільних навчальних закладів, соціальні педагоги, дефектологи, керівники гуртків. Фахівчині  Наталія Поставська та Яна Кравець не лише надали корисну правову інформацію, а й провели індивідуальні консультації з актуальних питань.

Розпочалася зустріч з інформування педагогів про правові можливості отримати безоплатну правову допомогу різними способами: скориставшись Єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103; звернувшись до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги (на Сумщині діє 4 місцевих центрів: Конотопський, Охтирський, Сумський, Шосткинський та 14 бюро правової допомоги); отримати правову допомогу у дистанційному пункті доступу (адреси та графіки роботи розміщено на офіційному веб-сайті Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області); переглянути інформацію з певного питання в довідково-інформаційній платформі правових консультацій (www.wiki.legalaid.gov.ua), що запрацювала у відкритому доступі з грудня 2018 року.

У межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» педагоги отримали інформацію щодо кампаній «Чесна платіжка», «Чужих дітей не буває» тощо. Презентовано для шкільних правових куточків плакати «Відповідальним батькам – урядова підтримка», у яких йдеться про права дитини на аліменти; як отримати податкову знижку на розвиток дитини; порядок відшкодування витрат на муніципальну няню. Також освітяни ознайомилися з інформацією, викладеною в буклетах «Поїхати з дитиною за кордон – легко!», «Зупинимо домашнє насильство», «Зупинимо булінг разом».

Фахівчиня приділила увагу й актуальним темам, що розглядають юристи системи БПД у навчальних закладах: «ID – карта вперше», «Права дитини», «Конвенція ООН з прав дітей», «Адміністративна та кримінальна відповідальність» тощо.

Наталія Поставська також зазначила, що щороку динамічно зростає кількість клієнтів, які звертаються до центрів та бюро правової допомоги: «Якщо у 2018 році зареєстровано 30806 звернень клієнтів до фахівців системи БПД Сумщини, то вже станом на 02.09.2019 – 21 663, що є свідченням довіри населення до правових послуг, гарантованих державою».

Юристка Регіонального центру Яна Кравець, у свою чергу, надала індивідуальні консультації педагогам з питань призначення пенсії по втраті годувальника, отримання податкової знижки на навчання, приватизація кімнат у гуртожитку тощо.

У приймальній Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти кожен відвідувач може детально ознайомитися з рядом буклетів із правової тематики, у тому числі за проектом «Я МАЮ ПРАВО!».