назад
11.09.15

Кабінет Міністрів пропонує розширити коло осіб, які можуть отримати безоплатну правову допомогу за рахунок держави

 DSC6870Про це сьогодні, 11 вересня, в Будинку Уряду повідомили на спільному брифінгу перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, радники Міністра юстиції Ігор Алексєєв та Дмитро Сторожук, а також адвокат, який надає безоплатну правову допомогу Богдан Моісеєнко.

Як повідомила перший заступник Міністра юстиції України Наталія Севостьянова, за ініціативи Уряду запропоновано розширити можливості доступу до якісної правової допомоги й для осіб, які лише претендують на отримання статусу учасника АТО, а також для вимушених переселенців (внутрішньо переміщених осіб) та осіб, які претендують на отримання такого статусу. «Уряд прийняв рішення про розширення переліку осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. До нинішнього списку додані особи, які претендують на отримання статусу учасника АТО та особи, які є вимушеними переселенцями у зв’язку з агресією Російської Федерації», – зазначила перший заступник Міністра юстиції.

Також, як повідомила Наталія Севостьянова, ініційовано розширити критерій малозабезпеченості (з одного прожиткового мінімуму, як це є нині, –  до двох прожиткових мінімумів). Це дасть громадянам право на отримання правової допомоги за рахунок держави у випадку, якщо їхній середньомісячний сукупний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму. Відповідний законопроект внесено до Верховної Ради України (реєстраційний номер 3044 від 07.09.2015).

 DSC6913

 «За таких умов більше громадян зможе отримати безоплатну правову допомогу», – зазначила вона.

Окрім того, як повідомила перший заступник Міністра юстиції України, за трохи більше 2-х місяців діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги понад 2200 громадян отримали адвоката за рахунок держави для представництва їхніх інтересів у судах.

«За деякими справами вже отримано позитивні для клієнтів центрів рішення», – наголосила Наталія Севостьянова.

«Йдеться про дуже різні категорії справ. – зазначив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.Фактично, будь-хто, хто відчуває таку потребу, може звернутися до центрів. Центри допоможуть їм самостійно, призначивши авдоката, або ж переадресувавши до організацій, партнерство із якими ми постійно посилюємо та розвиваємо».

 DSC6900

Окрім того, Мирослав Лаврінок зазначив, що серед засадничих принципів роботи системи безоплатної  правової допомоги є її повна прозорість: «Ми розвиваємося, при цьому намагаємося відчувати ті настрої, які є у суспільстві сьогодні. З вересня минулого року ми на щотижневій основі опубліковуємо у вільний доступ інформацію про витрату державних коштів на оплату праці та відшкодування витрат адвокатів. Нині прийнято рішення про публікацію відомостей в частині видатків на заробітну плату працівників центрів по усій системі». Він також додав, що на сайті Координаційного центру опубліковані усі звіти щодо виконання бюджетних програм. Заступник директора Координаційного центру нагадав, що система безоплатної правової допомоги пройшла незалежний аудит за участі міжнародних аудиторів у рамках проекту, реалізованого Національною академією фінансів та економіки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди спільно з Державною фінансовою інспекцією України. За його результатами модель управління ризиками системи БПД була високо оцінена та рекомендована до застосування в системі органів державної влади.

Мирослав Лаврінок поінформував присутніх про те, що вже найближчим часом в системі надання безоплатної правової допомоги запрацює єдиний колл-центр, що у середньостроковій перспективі забезпечуватиме надання правових консультацій громадянам по телефону. Колл-центр працюватиме за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, що діє й нині. Він забезпечуватиме цілодобове консультування значно більшої кількості абонентів щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги в Україні.

«У наших планах також створення модельного центру. Він буде відкритий на базі одного з уже діючих місцевих центрів у Києві. Цей проект коштуватиме 25 млн грн. Уже 10 жовтня ми відкриємо пропозиції і запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у державних закупівлях для реконструкції приміщення цього центру. Модельний центр займатиметься впровадженням нових технологій і розробок, напрацювання кращих практик у сфері надання безоплатної правової допомоги, які в подальшому впроваджуватимуться по всій Україні», – повідомив Мирослав Лаврінок.

У свою чергу радник Міністра юстиції Ігор Алексєєв звернув увагу на те, що система продемонструвала свою ефективність.

«За 2014 та 1 півріччя 2015 року лише у кримінальних справах ми маємо близько 250 виправдувальних вироків. Відносно понад 1300 осіб кримінальне провадження було закрите. У більше 1200 випадках адвокати домоглися пом’якшення запобіжного заходу з тримання під вартою. За допомогою у цивільних і адміністративних справах з 1 липня 2015 року до центрів звернулося більше 13 тис осіб. В одних випадках це консультації та роз’яснення, в інших – залучення адвоката», – повідомив Ігор Алексєєв. Він також навів кілька прикладів реальних справ успішного представництва інтересів клієнтів адвокатами системи БПД.

Як зазначив радник Міністра юстиції Дмитро Сторожук, на сьогодні немає жодних сумнівів, що реформа виправдала себе.

 DSC6940

«Така значна кількість звернень свідчить про те, що громадянам дійсно потрібна ця допомога. Вони розчарувалися в тих інститутах, які існують на місцях, вони не можуть добитися  правди, оббиваючи пороги місцевих органів влади. В таких умовах саме звернення до центрів безоплатної правової допомоги та професійних адвокатів є реальним шляхом виходу з ситуації», – сказав він.

Адвокат  Богдан Моісеєнко також звернув увагу на високу якість роботи адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, і вдячність від тих клієнтів, які отримали позитивні рішення судів у своїх справах. Адвокат, на підставі доручення Першого київського місцевого центру з надання БВПД, представляв інтереси позивача стосовно визнання недійсним заповіту. Справа тривала з 2007 року, у її ході численну кількість разів змінювалися позовні вимоги, проводилися експертизи. Після розгляду справи по суті 3 вересня 2015 року відповідачі визнали позов.

«Ті результати, яких вже вдалося досягти, є найкращим підтвердженням ефективності системи. Створення системи безоплатної правової допомоги – це рука допомоги, протягнута тим, хто потребує допомоги», – зазначив Богдан Моісеєнко.

 DSC6944

 DSC6888

Переглянути повний відеозапис брифінгу:

{source}
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oU1_bhH1_nA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Наталія Севостьянова на питання журналістів щодо критики зі сторони НААУ:

 {source}
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ACKjzfglzqs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Відповіді спікерів на питання представника НААУ:

 {source}
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/s-DHbHHraSY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter