назад
19.01.17

Канадські парламентарі відвідали офіс безоплатної правової допомоги у Києві

DSC 0018Сьогодні, 19 січня, у рамках робочого візиту до України члени Комітету закордонних справ та міжнародного розвитку Парламенту Канади відвідали Другий київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де мали нагоду побачити як працює один із українських офісів безоплатної правової допомоги, і з перших уст дізнатися більше про функціонування системи БПД.

Члени Комітету закордонних справ та міжнародного розвитку Парламенту Канади – Роберт Нолт, Дін Еллісон, Пітер Фрагіскатос, Пітер Кент, Марк Міллер, Радж Саіні та Вейн Стетскі – відвідали Другий київський місцевий центр з надання БВПД разом із Послом Канади в Україні Романом Ващуком, директором, головою відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Карімом Моркосом, провідним експертом проектів відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Валерієм Олійником та менеджером проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксаною Кікоть. Проект, нагадаємо, фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги впродовж 2014 – 2018 рр. Проект має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.

IMG 2508

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів членам Парламенту Канади про те, як починалося становлення системи в Україні, що сьогодні являє собою мережа офісів безоплатної правової допомоги по всій Україні, які види правових послуг можуть та мають право у ній отримують громадяни – від захисту у кримінальних провадженнях та представництва інтересів у судах у цивільних і адміністративних судових спорах, до отримання правових роз’яснень та юридичних консультацій з тих питань, з якими клієнти звертаються до офісів правової допомоги.

Окремо він зауважив про нещодавні законодавчі зміни (у зв’язку із прийняттям Закону України «Про Вищу раду правосуддя»), які розширили доступ до безоплатної правової допомоги для таких чутливих категорій громадян як внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, та осіб, які лише претендують на отримання відповідного статусу; та більшої кількості малозабезпечених українців, серед яких, зокрема, жертви домашнього насильства, завдяки новому підходу до визначення малозабезпеченості.

IMG 2509

Представники канадської делегації під час зустрічі цікавилися, хто саме надає послуги правової допомоги в офісах БПД, зокрема, їх цікавила кількість адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу та відбір адвокатів, що співпрацюють з офісами у її наданні. Також членів Комітету цікавило те, чи є обмеження в галузях права, з яких надається консультування та допомога, та яка частка справ, з якими українці звертаються до центрів, потребують вирішення у суді. Особливу увагу вони звернули на доступність правової допомоги та загалом на те, як реалізувалося право на захист до того, як у 2013 році з’явилися перші офіси правової допомоги (регіональні центри з надання БВПД). Окремо Андрій Вишневський розповів і про те, що сьогодні офіси безоплатної правової допомоги беруть на себе ще й функцію правопросвітництва та посилення правової спроможності громад. Він зазначив, що розвиток системи БПД та ті результати, яких вдалося досягнути за порівняно короткий проміжок часу, спричинився до впливу на інші важливі реформи в Україні. Роль системи у сфері захисту прав людини, забезпечення верховенства права, зміцнення демократії та соціальної стабільності в Україні сьогодні визнана в державі. Саме тому подальший розвиток безоплатної правової допомоги включено до ключових стратегічних документів порядку денного реформ в Україні: Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 – 2020 роки, Національної стратегії у сфері прав людини, Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства та відповідних планів з їх реалізації.

DSC 0013

Директор Координаційного центру наголосив на значному вкладі, який зробила Канада у розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема, в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні». Перш за все, зазначив він, ця співпраця дала можливість переймати канадський досвід практики надання правової допомоги, зокрема шляхом співпраці з колегами з Правової допомоги Онтаріо та Британської Колумбії. На його погляд, існує багато уроків, які Україна може вивчати зважаючи на 40-річний досвід надання БПД у Канаді. Дуже цінним та вагомим вкладом у розвиток системи БПД, за його словами, є допомога Канадського Уряду на етапі значного розширення системи у 2015 році (зі створенням 100 місцевих центрів) та 2016 році (із відкриттям понад 400 бюро правової допомоги) – зокрема, усі зусилля спрямовані на відбір та розвиток персоналу центрів, інвестування у розвиток спроможності системи, підтримку створення інформаційних продуктів та медіа програм для населення України спрямованих на підвищення обізнаності про безоплатну правову допомогу, зокрема, вразливих груп тощо. Користуючись нагодою, директор Андрій Вишневський висловив вдячність Уряду Канади за послідовну та потужну підтримку у розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, а також сподівання на подальшу плідну співпрацю.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook              YouTube YouTube              Google Google+  тTwitter