назад

Керівники бюро правової допомоги роз’яснюють щодо права на обов’язкову частку у спадщині та припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця

2222192333 1790004786 n

25 січня керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин провів виїзний прийом жителів Вишнівецької об’єднаної  територіальної громади Збаразького району у приміщенні  Вишнівецької селищної ради. Наступного дня, 26 січня, очільник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка здійснив виїзний прийом громадян  у  приміщенні  Великодедеркальської сільської ради Шумського району.

Консультвання були спрямовані на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, вільний доступ до безоплатної правової допомоги мешканців сільської місцевості.

Жителі громад зверталися з питаннями, що стосувалися соціального забезпечення, трудового, сімейного, земельного, спадкового та цивільного  права.

333303 1267532539958998 32843609 n

Одного з жителів Вишнівецької об’єднаної територіальної громади цікавило питання щодо обов’язкової частки у спадщині. Сергій Русин зазначив, що відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Правило про обов’язкову частку у спадщині є встановленою законом поправкою до заповідального розпорядження. Утім, застосування цього правила не означає, що буде застосований порядок спадкування за законом. Залишається чинним заповіт у тій частині, в якій він не потребує поправок, передбачених правилами про обов’язкову частку. У частині позбавлення права на спадкування обов’язкового спадкоємця заповідальне розпорядження є недійсним, що не тягне недійсність інших частин заповіту.

Розмір обов’язкової частки у спадщині може бути зменшений судом з урахуванням відносин між цими спадкоємцями та спадкодавцем, а також інших обставин, які мають істотне значення.

«До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця». – сповістив Сергій Русин.

Мешканець Великодедеркалької об’єднаної територіальної громади звернувся із питанням  щодо  припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця. Віктор Липка роз’яснив, що для  припинення підприємницької діяльності ФОП підприємець повинен подати державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за формою 12 (затверджено наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5) та пред’явити документ, який посвідчує особу (паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне чи тимчасове проживання).

Зі слів Віктора Липки, за результатом наданих документів державний реєстратор протягом 24 годин після надходження документів, поданих для реєстрації припинення юридичної особи, зобов’язаний внести відомості в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і надіслати цю інформацію до управління державної фіскальної служби, органів статистики, Пенсійного фонду.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Збаразьке бюро правової допомоги —  м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19;

Зборівське бюро правової допомоги —  м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47;

Лановецьке бюро правової допомоги —  м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а;

Шумське бюро правової допомоги —  м. Шумськ, вул. Шевченка, 3.