назад

Клієнт отримав пенсію, як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

До Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачало складання процесуальних документів та представництво інтересів в суді щодо оскарження відмови у призначення пенсії, як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

 

Заявником центру був чоловік, мешканець міста Конотоп, який у 1987 році знаходився і працював в 30-км зоні відчуження Чорнобильської АЕС помічником машиніста локомотивного депо ст.Конотоп. Даний факт підтверджений рішенням Конотопського міського суду 1993 року, яке набрало законної сили та знаходиться в суді в оригіналах рішень за 1993 рік. Також чоловік зазначив, що у тому ж 1993 році Сумською обласною державною адміністрацією йому було видано посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987 році 2 категорії.

 

У січні 2016 року він звернувся із заявою до Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області про призначення йому пенсії за віком, як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як особі, яка працювала у 1987 році у зоні відчуження не менше 14 календарних днів, тобто призначення пенсії зі зниженням встановленого пенсійного віку на 8 років, що закріплено у статті 55 ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»від28.02.1991796-XII. Проте чоловіку було відмовлено в призначенні пенсії, мотивуючи це тим, що документи, які він надав, не підтверджують факт його роботи в зоні відчуження, та рекомендовано звернутися до суду.

 

За справу взявся адвокат з багаторічним досвідом, зокрема, і у веденні такого роду справ, Ірина ВолковаПравозахисниця здійснила попередній аналіз справи, провела збір інформації та необхідних документів. Усі позовні вимоги чоловіка адвокат обґрунтовано та виважено виклала в позовній заяві про оскарження дій суб’єкта владних повноважень щодо призначення та проведення нарахування пенсії за віком як учаснику ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС зі зниженням пенсійного віку. Як результат, позовні вимоги заявника центру були задоволені в повному обсязі.

 

Дії управління Пенсійного фонду визнані незаконними. Суд зобов’язав управління Конотопського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області призначити чоловіку пенсію за віком зі зниженням пенсійного віку вісім років та з січня 2016 року здійснити нарахування пенсії та виплату.