назад

42993651 490550088115851 4895415977522495488 nЗ метою удосконалення співпраці з адвокатами та поширення  практики вирішення проблемних питань, які виникають при наданні безоплатної вторинної правової допомоги     начальником відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Наталією Бобрик  було проведено  семінар для адвокатів Збаразького району  на  тему  «Оскарження  заповіту».

В ході даного заходу  Наталія Бобрик  було  обговорено  практику  розгляду  судами    справ  щодо  визнання недійсним  заповіту.   Так, за позовом заінтересованої особи суд може визнати заповіт недійсним, якщо буде встановлено, що волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі (частина 2 статті 1257 Цивільного  кодексу України), тобто, якщо суд прийде до переконання, що документ складений людиною не здатною усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними або заповідач перебував під чиїмось тиском, впливом обману, погрози насильства, якщо оформлення його було вимушеним, написаним під час небезпечної для життя хвороби або внаслідок важких обставин, тоді цей заповіт буде визнано недійсним.

Суд може визнати заповіт  частково недійсним і у тому випадку, якщо в нього не включені особи, які мають право на обов’язкову частку у спадщині (їх перелік приводився нами вище).

Основною підставою для оспорювання заповітів в сучасній судовій практиці є порок волі та/або волевиявлення заповідача. Доказом у цій категорії справ, для встановлення психічного стану спадкодавця на момент підписання заповіту, який би давав підстави вважати, що особа не розуміла значення своїх дій та не могла керувати ними на момент складання заповіту, буде висновок посмертної судово-психіатричної експертизи, яку призначає суд за клопотанням однієї із сторін-учасників процесу. В окремих випадках судом також призначається почеркознавча експертиза.

Також,   увагу  адвокатів  було  зосереджено  на  неухильному   дотримання  адвокатами    умов  контрактів  укладених   з  місцевим  центром. 

На завершення,  було домовлено про подальшу спільну співпрацю між Кременецьким місцевим центром з надання  безоплатної вторинної правової допомоги  та адвокатами,  які працюють в системі  безоплатної вторинної правової допомоги.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).