назад

Про системне вирішення проблеми домашнього насильства говорили сьогодні під час прес-конференції у Львові

Press 1«Насильство: про що замовчують і що варто знати кожному» – такою була тема нинішньої прес-конференції, яку організували представники Головного територіального управління юстиції у Львівській області. Спікери обговорювали новели Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству, зокрема чим новий закон буде корисний українцям і які механізми для захисту прав громадян в ньому передбачені.

Як відзначив Тарас Грень, начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області, Мін’юст впроваджує системний зміст у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Він запросив учасників до обговорення не лише досягнень, а й проблемних питань, які стосуються цієї актуальної теми.

«Надзвичайно важливим є те, що ми змінюємо звичаєве право на європейське, – наголосив Ігор Микитин, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Press 3

Ігор Микитин розповів, що цьогоріч до Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась 21 особа як постраждалі від домашнього насильтва. Також директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області навів приклади успішних cправ адвокатів системи безоплатної правової допомоги Львівщини, один з яких стосується видачі обмежувального припису кривднику.

Ігор Микитин зазначив, що проблематика при наданні правової допомоги особам полягає в тому, що, зазвичай, в особи, яка звертається за БВПД відсутні документи, що підтверджують статус постраждалих осіб як суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу. При цьому важливий доказом є протокол звернення до поліції.

Press 2

Таку думку підтримав і Тарас Грень, який зауважив, що «заява є важливою, бо без ініціативи особи, яка постраждала від домашнього насильства – нічого не відбудеться». При цьому він зазначив, що проблема стосується не тільки жінок, адже «ми говоримо про насильство по відношенню до майбутнього покоління».

У свою чергу Віра Проців, інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Львівській області, розповіла про механізм, що впроваджується відповідно до чинного законодавства – мобільні групи реагування на виклики осіб, що постраждали від домашнього насильства. Вона також поінформувала, що з жовтня для працівників поліції проходитимуть навчання, оскільки розроблена спеціальна форма оцінки ризиків домашнього насильства.

Володимир Лис, начальник служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, наголосив на важливості виявлення ранніх проявів насильства у дітей, що виховуються у неблагополучних сім’ях. Адже така дитина буде шукати у школі слабших за себе.

Учасники прес-конференції активно обмінювались думками, у цьому зв’язку Віра Проців нагадала присутнім про просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», а також проблему булінгу. Всі спікери погодились, що проблема є комплексною, позаяк стосується виховання суспільства вцілому.

Важливу думку донесла Христина Кіт, голова асоціації жінок-юристок в Україні «Юрфем»: «Ми маємо виховувати у собі нетолерантність до прявів домашнього насильства, бо це неприпустимо, це порушення прав людини». Також Хритисна Кіт нагадала, що проблема насильства у сім’ї – це не лише фізичні побої та знущання, а й психологічні. Також вона зазначила про чотири форми домашнього насильства – фізичне, психологічне, сексуальне та економічне.

Відповідаючи на запитання журналістів, куди потрібно в першу чергу звертатись за допомогою, вона наголосила, що, крім поліції, існує гаряча лінія з протидії домашнього насильства, громадська організація «Центр «Жіночі перспективи», а також мобільні бригади реагування, що діють у 5-ти районах Львівщини.

Підсумовуючи зустріч, Тарас Грень зазначив, що проблема домашнього насильства не є проблемою юстиції, поліції чи безоплатної правової допомоги – це соціальна проблема, спільна для всіх, і потребує спільної взаємодії державних структур та громадськості для її комплексного вирішення.