назад

Комунікуємо з представниками судової влади

IMG 20170615 154342

Підвищення ефективності надання безоплатної правової допомоги вимагає об’єднання зусиль всіх державних інституцій. Враховуючи важливість питання налагодження ефективних комунікативних зв’язків  задля розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги, 15 червня 2017 року відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної правової  допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого та Івана Клочка, начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України у Полтавській області. 

Під час зустрічі Олександр  Черчатий розповів про пріоритети розвитку системи у поточному році, зокрема, детально зупинився на поглибленні співпраці з органами влади, проведенні правопросвітницьких заходів. Для реалізації права громадян на правову допомогу передбачається також розширення доступу територіальних громад до БВПД, зокрема шляхом збільшення мережі дистанційних пунктів,  проведенні виїзних прийомів, правовій допомозі за допомогою  скайп-звязку тощо. 

Директор Регіонального центру запропонував представникам судової системи  поєднати зусилля для розширення точок доступу до правової допомоги, що забезпечить досягнення рівного доступу до правової інформації та правосуддя представників соціально вразливих груп,населення.

«Знання громадянами своїх прав розширює їх можливості задля належного їх захисту, дає можливість відчувати себе повноцінними громадянами своєї держави,  відчувати її захист, а система безоплатної вторинної правової допомоги покликана  забезпечувати  практичну реалізацію норм Конституції України щодо права на безоплатну правову допомогу», – констатував Олександр Черчатий.

Сторони домовилися про закріплення співпраці судової адміністрації  та  системи БВПД Полтавщини шляхом підписання відповідного Меморандуму, яким передбачено обмін інформацією,  спільне проведення правопросвітницької роботи, інформування  працівників судової системи щодо  повноважень та обов’язків системи БВПД, кола осіб, які мають право на отримання вторинної правової допомоги, специфіки захисту прав клієнтів фахівцями системи та адвокатами тощо.

«Система безоплатної правової допомоги Полтавщини є ефективним правовим  інструментом для захисту законних прав громадян, тому ми зацікавлені у співпраці, в результаті якої  мешканці області будуть краще знати свої права та механізми їх захисту, включаючи судовий», – підсумував Іван Клочко.

Довідково: Основним завданням територіальних управлінь Державної судової адміністрації є організаційне забезпечення діяльності місцевих судів, з метою створення належних умов для їх функціонування, суддів та забезпечення роботи суддівського самоврядування.

Територіальні управління мають право:  одержувати від судів, органів суддівського самоврядування, інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій усіх форм власності, а також громадян та їх об’єднань необхідну інформацію, документи, матеріали, необхідні для виконання покладених на них завдань; вживати заходів щодо контролю за станом діловодства, діяльності служби судових розпорядників, за станом та наявністю матеріальних цінностей, які обліковуються у місцевих судах; за результатами контрольних заходів ініціювати питання про усунення виявлених порушень та притягнення до відповідальності осіб, які допустили порушення.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.