назад

Насильство над людьми похилого віку, як наслідок ейджизму

Foto 315 червня, рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2011 року, відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей, ще цю подію називають Днем захисту літніх людей.

       Саме у цю дату завітала на зустріч до гуртку пенсіонерів Чернігівського територіального центру соціального обслуговування «Що наші роки?», начальник відділу «Чернігівське бюро правової допомоги» Бердянського МЦ з надання БВПД Олена Пушкарь.

       Цього разу, фахівець обрала для обговорення досить поширену на сьогодні проблемну тему: «Ейджизм (дискримінація за віковою ознакою) та  насильство над людьми похилого віку як наслідок».

– Насилля – це дія або бездіяльність, яка призводить до страждання, травм або болю, втрат, зниження якості життя. Досить часто насилля виникає як наслідок ейджизму – систематичної дискримінації людей через їхній вік. Слід наголосити, що люди похилого віку займають третє місце за кількістю випадків насилля, поступаючись жінкам та дітям, – зазначила начальник бюро.

       Зокрема, було розглянуто різновиди насилля, критерії розмежування насилля від конфлікту, також було активно обговорено випадки з життя.

       Опісля, начальник відділу «Чернігівське бюро правової допомоги» Олена Пушкарь зустрілася з директором Чернігівського територіального центру соціального обслуговування громадян Світланою Костенко. На зустрічі було обговорено подальші візити фахівців бюро до гуртку пенсіонерів «Що наші роки?», та узгоджено запровадження уроків з права для пенсіонерів, які навчатимуться в Університеті третього віку, який планується відкрити Терцентром вже з жовтня поточного року.

       По закінчені робочої зустрічі, Олена Пушкарь провела виїзне консультування громадян на базі Чернігівського територіального центру соціального обслуговування. Питання, з якими звернулися за консультаціями відвідувачі Терцентру стосувалися, здебільшого, достовірності посвідчення заповіту та складу спадкового майна.

Нагадуємо, що відділ «Чернігівське бюро правової допомоги» Бердянського МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: Запорізька область, смт Чернігівка, вул. Соборна, буд.448, телефон: (06140) 9-11-97.