назад
21.06.23

Консолідуємо зусилля з Національною службою посередництва і примирення для запобігання виникненню колективних трудових спорів

Координаційний центр з надання правової допомоги та Національна служба посередництва і примирення підписали меморандум про співпрацю, яким об’єднують зусилля, спрямовані на запобігання виникненню колективних трудових спорів та підвищення рівня правової поінформованості учасників соціально-трудових відносин.

«Система безоплатної правової допомоги зацікавлена в розвитку партнерських відносин, які мають на меті покращення доступу як до правничої допомоги, так і до інформації правового характеру різним групам українського суспільства. Ми готові ділитися набутим досвідом, зокрема у сфері вирішення трудових спорів», – зазначає директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Отож, під час підписання меморандуму сторони детально обговорили перспективи застосування медіації, як альтернативного, позасудового способу вирішення конфліктних ситуацій, для врегулювання колективних трудових спорів та домовилися налагодити взаємодію на регіональному рівні між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та регіональними відділеннями Національної служби посередництва і примирення в частині забезпечення ефективного захисту прав учасників соціально-трудових відносин.

Крім цього, у межах міжвідомчої співпраці сторони запланували:

  • Спільне обговорення законодавчих ініціатив у сфері врегулювання колективних трудових відносин;
  • Перенаправлення осіб для отриманням послуг системи БПД;
  • Створення та поширення інформаційних матеріалів з роз’ясненнями найбільш поширених правових питань у сфері колективних трудових відносин;
  • Проведення спільних інформаційних кампаній та правопросвітницьких заходів;
  • Обмін методичними матеріалами, доповнення такими матеріалами відповідних ресурсів системи БПД;
  • Обмін інформацією про діяльність організацій та актуальними контактними даними, для розміщення на офіційних веб-ресурсах.

Отримати безоплатну правову допомогу, в тому числі для вирішення колективних трудових спорів, можна:

  • телефоном у контактному центрі системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні); номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону – за тарифами оператора зв’язку). Юристи на зв’язку в будні з 8:00 до 18:00;
  • зателефонувавши до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за допомогою Telegram https://t.me/+380677213103;
  • у Telegram-чат https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • у одному з бюро правової допомоги, які утворені та функціонують по всій території України (адреси бюро можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro).

Довідково. Національна служба посередництва і примирення – державний орган, що сприяє взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів, прогнозує виникнення таких спорів та сприяє своєчасному їх вирішенню, здійснює посередництво і примирення під час вирішення спорів та підвищує рівень правової культури учасників соціально-трудових відносин.