назад

На Житомирщині тривають виїзні прийоми для надання юридичних порад із земельного права

Діяльність фахівців системи БПД, пов’язана з підвищенням рівня правової обізнаності громадян у сфері земельних відносин, важлива навіть у воєнний час. Тож і сьогодні юристи Житомирського місцевого центру з надання БВПД продовжують надавати письмові та усні консультації власникам земельних ділянок, організовують правопросвітницькі заходи в межах реалізації проєкту «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Спростувати міфи та пояснити норми закону – завдання юристів

На думку виконувача обовʼязків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрія Мілютіна, численні міфи про небезпеки та ризики земельної реформи, що їх і сьогодні можна почути від власників та користувачів землі, – це певною мірою наслідок необізнаності українців у сфері земельних правовідносин. Допомогти людям розібратися, де правда, а де вигадка, – одне із завдань юристів системи БПД.

«Серед питань, які найбільш хвилюють людей, – управління землями громад та безоплатне надання земельних ділянок у власність із земель запасу. Часто запитують про оподаткування, легалізацію використання Ми працюємо, зокрема, щоб допомогти власникам і користувачам землі орієнтуватися в земельному законодавстві», – говорить Андрій Мілютін.

Консультування у громадах

Як захистити право власності на земельну ділянку, оформити спадщину чи отримати вторинну правову допомомогу – про це йшлося 15 червня під час виїзного прийому в селі Сінгури Новогуйвинської територіальної громади. Консультації мешканцям села надавав виконувач обовʼязків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

Після консультування, яке відбувалося на базі Центру надання соціальних послуг, юрист розповів працівникам установи про особливості земельних правовідносин у воєнний час.

Виїзний прийом також відбувся у Новогуйвинській селищній раді. Проконсультувавши усіх, хто звернувся по юридичну допомогу, Андрій Мілютін обговорив плани на подальшу співпрацю з трудовим колективом селищної ради.

Ще один виїзд в межах проєкту «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» відбувся до Чайківського старостинського округу Радомишльської міської ради. Фахівчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко проінформувала мешканців громади про порядок зміни цільового призначення земельної ділянки.

До реалізації проєкту в Житомирському районі долучилися також представниці Коростишівського та Черняхівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька та Юлія Поліщук, які 19 червня відвідали Щигліївський старостинський округ Коростишівської територіальної громади та Дівочківський старостинський округ Черняхівської територіальної громади.

Юристки провели інформаційно-просвітницькі заходи для землекористувачів та трудових колективів старостатів. Говорили про специфіку користування та розпорядження своєю землею в умовах воєнного стану, а також про гарантії реалізації конституційних прав та свобод людини і громадянина. Питання, з якими до фахівчинь бюро зверталися по консультації, стосувалися не лише  земельного права, але й сімейного, трудового та спадкового законодавства.