назад

Консультації щодо строків пред’явлення виконавчих документів до виконання надавали жителям Ширяєвого працівники бюро та державної виконавчої служби

shiryayevo22 червня 2017 року у Ширяївському бюро правової допомоги місцеві жителі мали нагоду отримати правові консультації з питань, що стосуються державної виконавчої служби. Спільний прийом громадян проводили головний спеціаліст Ширяївського бюро правової допомоги Олександр Трибельський та  начальник Ширяївського районного відділу державної виконавчої служби  Головного територіального управління юстиції в Одеській області Сергій Павловський.

З питанням щодо строків подачі виконавчого листа до виконавчої служби звернулась до фахівців 52-річна жителька села Новогуляївка Ширяївського району Одеської області.

Юристи роз’яснили заявниці, що згідно ч. 1 статті 12 Закону України “Про виконавче провадження  виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Частиною 2 цієї статті передбачено, що строки встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню – з наступного дня після його прийняття.

За частиною 3 статті 12 Закону виконавчий документ про стягнення періодичних платежів у справах про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я, втрати годувальника тощо може бути пред’явлено до виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі.

Олександр Трибельський та Сергій Павловський звернули увагу громадянки, що  згідно частини 4 зазначеної статті строки пред’явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред’явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу (ч. 5 статті 12 Закону) у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника – з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Фахівці нагадали громадянці, що якщо стягувач пропустив строк пред’явлення виконавчого документа до виконання (ч. 6 статті 12 Закону), він має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Безоплатну правову допомогу та консультації з правових питань можна отримати у Ширяївському бюро правової допомоги за адресою: смт Ширяєве, вул Соборна, 158. Телефон: (04858) 2-22-22.