назад

Консультування та правопросвітництво: фахівці системи БПД на Закарпатті підвищують рівень правової свідомості краян

bibl 1  Працівники центрів та бюро правової допомоги регулярно проводять правопросвітницькі заходи, консультують громадян з різних правових питань, інформують про систему безоплатної правової допомоги на Закарпатті та навчають, як захищати свої права, куди звертатися за правовою підтримкою у складних життєвих ситуаціях.

    Зокрема, 8 листопада, в рамках проведення Курсів підвищення кваліфікації бібліотечних працівників Закарпатської області в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка об’єднана команда  Регіонального центру та Ужгородського місцевого центру з надання БВПД  й Закарпатської юстиції провела семінар із актуальних питань загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та надання безоплатної правової допомоги. Фахівці, серед яких – директор Ужгородського центру з надання БВПД Михайло Давиденко, начальник відділу Регіонального центру Оксана Дудаш та начальник відділу ГТУЮ Леся Тимчук,  розповіли працівникам бібліотечних установ краю про реалізацію проекту, роботу Міністерства юстиції та управління юстиції в усіх напрямках його реалізації, інформаційні кампанії #ЧужихДітейНеБуває, #СтопНасильство, #СтопБулінг, #МаскиШоуСтоп, електронні сервіси та пілотні проекти Мін’юсту.
    Також присутні дізналися про те, як вирішити спір, протидіяти домашньому насильству, виконати рішення суду, оформити договір оренди землі, отримати аліменти, поїхати за кордон без згоди другого з батьків, скористатися порадою сімейних радників та системою безоплатної правової допомоги.
    Інформаційніі матеріали про безоплатну правову допомогу та буклети, розроблені в рамках проекту, передані учасникам семінару, будуть розміщені у приміщеннях бібліотек області, де ними зможуть скористатися численні читачі.

bibl 3

   У цей день Тибавській сільській раді виїзний прийом громадян провели директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець та начальник Свалявського бюро правової допомоги В.Качур.
   До фахівців звернулося четверо місцевих жителів, яких цікавили питання допомога одиноким матерям, порядку оформлення спадщини, субсидії та призначення пенсії або соціальної виплати за відсутності повного трудового стажу. Усім було надано фахові юридичні консультації та роз’яснення з порушених питань, а також поширено інформаційні матеріали про безоплатну правову допомогу та буклети консультативного характеру, видані у рамках реалізації проекту «Я маю право!».

Tibava

   У рамках тижня права  головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії із суб’єктами надання БППД Ужгородського місцевого центру Олександр Стан та головний спеціаліст ГТУЮ у Закарпатській області Владислав Товтин  провели правопросвітницький тематичний урок для учнів Ужгородської загальноосвітньої школи № 19 І-ІІІ ступенів.
   Фахівці розповіли дітям про головні права дитини, гарантовані їм Конституцією, поінформували, як їх захищати. Крім того, увагу школярів було зосереджено на проблемі булінгу в Україні та запропоновано до перегляду відеоролик на цю тему. Також учні отримали буклетами БПД по захисту прав дитини, паспортами Прав дитини та буклетами розробленими в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!», зокрема, «Як протидіяти домашньому насильству», «Зупинимо булінг разом» та іншими.

45585594 954919608041673 4439528026803273728 n
  Директор Мукачівського МЦ Костянтин Молнар, державний завідувач Мукачівської державної нотаріальної контори Андрій Плеша та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Оксана Задна провели прийом громадян на базі Яблунівської сільської ради. На консультацію звернулося 5 осіб з питань: порядок оформлення спадщини, виїзд дитини за кордон, порядок оформлення субсидії, приватизація земельної ділянки та порядок оформлення права власності. Всім присутнім були надані правові консультації та роз’яснення. Також було донесено інформацію про доступ до безоплатної правової допомоги, куди звертатися, з яких питань та хто має право на призначення вторинної правової допомоги.

mukfch

   За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або ж телефонуйте за єдиним контакт-номером системи безоплатної правової допомоги  0800213103 (цілодобово та безкоштовно у межах України).