назад

Правове консультування безробітних громадян

сміла цз6-7 листопада 2018 року в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою інформування громадян Шполянського району, що перебувають на обліку як безробітні, начальником Шполянського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД Світланою Бабенко на базі Смілянського центру зайнятості проведено дводенну тематичну зустріч.

Тимчасово безробітних громадян поінформовано про законодавчі зміни у системі безоплатної вторинної правової допомоги, відмінності між первинною та вторинною правовими допомогами, роль і завдання бюро в системі БПД, перелік документів, необхідних для підтвердження права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Враховуючи зміни до порядку оформлення житлової субсидії, присутнім повідомлено, чи має особа зі статусом безробітного право на житлову субсидію та чи наділені правом оформити житлову субсидію студенти та безробітні. Увагу акцентовано на тому, що громадяни зі статусом безробітних повинні стояти на обліку в центрі зайнятості та сплатити соціальний внесок щонайменше за три місяці до звернення за субсидією.

сміла цз2

У ході зустрічі присутніх поінформовано і про аліменти на утримання дитини, які стягуються з безробітних. Оскільки, відповідно до ст. 183 Сімейного кодексу України, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів. Керуючись ст. 195 Сімейного Кодексу України передбачається два варіанти здійснення розрахунку заборгованості по аліментах: якщо на момент визначення розміру заборгованості батько вже влаштувався на роботу, сума аліментів на дитину визначається у вигляді четвертої частини від заробітку, який він отримує. Якщо ж на момент визначення розміру заборгованості платник на роботу не влаштувався, сума аліментів з безробітного розраховується виходячи із середньої зарплати в даній місцевості, тобто в місці проживання або роботи платника аліментів, а також місцезнаходженні майна боржника в аліментних відносинах.

Серед учасників заходу розповсюджено друковані матеріали з інформацією про послуги, які надає Шполянське бюро правової допомоги, порядок їх отримання, орієнтовний перелік документів, який необхідно подати для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, та буклети «Я МАЮ ПРАВО!».