назад

Консультуємо цільові групи громадян, які опинились у скрутних життєвих обставинах

SuM 180619 01Далеко не завжди у житті все складається так, як хотілося б, і, на жаль, не всі люди в змозі вирішити свої проблемні питання. І, як наслідок, опиняються у скрутних життєвих обставинах, і не знають, до кого звернутися за консультацією та роз’ясненнями. Тож, юристи системи безоплатної правової допомоги Сумщини приділяють увагу тим особам, у яких виникли правові питання, і які потребують сторонньої підтримки. Зокрема, фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД завітали до Центру реінтеграції бездомних осіб,

де інформували громадян, які потрапили у скрутні життєві обставини, про їхні права і свободи, які закріплені Конституцією і законами України, та механізми їх реалізації і захисту. Адже більшість з них, через погіршення психічного і фізичного здоров’я й морального стану, мають знижену життєву та громадську активність і втратили орієнтири у просторі своїх правових проблем. Фахівці місцевого центру Наталія Шестерніна та Світлана Гусак проводили консультування та допомагали розібратися в правових проблемах особам, які втратили своє житло.

SuM 180619 02Окрім цього, особливої підтримки та допомоги потребують особи, які постраждали від домашнього насильства. Так, правник Сумського місцевого центру Юлія Іваненко провела інформативну годину у Центрі матері і дитини, де перебувають вагітні жінки і мами з немовлятами, які відчули на собі, що таке насильство в сім’ї, агресія, приниження та жорстока поведінка. Юлія Іваненко надала роз’яснення щодо можливостей вирішення проблеми, а саме: як потрібно себе поводити, куди звертатись і як захищати себе і свої права, свою честь і гідність, а також презентувала тематичні буклети, у яких зазначено алгоритм дій для осіб, які зазнали насилля, і контакти, за якими можна звернутися та отримати безоплатну правову допомогу.

Нагадаємо: у грудні 2017 р. внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме доповнено статтю 14: суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу. Право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України також мають: особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, – на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.

Довідково: Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.