назад
04.10.18

Координаційний центр закликає Нацполіцію дотримувати права затриманих на захист

arest1 810x446 cКоординаційний центр з надання правової допомоги закликає Національну поліцію України вжити усіх вичерпних заходів, аби дотримати законне право на захист затриманих після конфлікту в будівлі КМДА осіб.

За інформацією Національної поліції, у порядку статті 208 КПК доставлено до управління поліції 19 осіб.

«Усіх доставлених до управління поліції – а це 19 осіб,  затримали у порядку статті 208 КПК України».

За фактом подій у приміщенні КМДА розпочали два кримінальні провадження: за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) та ч. 2 ст. 342 (Опір працівнику правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Усіх доставлених в управління поліції осіб затримано у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України.

«На даний час вони надають працівникам поліції пояснення щодо подій за участю депутата». (Джерело – офіційний сайт Національної поліції, час оприлюднення 13:20).

Станом на 14:05 Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві у встановленому порядку повідомлено про затримання 16 осіб. Перше повідомлення надійшло о 12:35 від Шевченківського управління поліції ГУНП у м. Києві.

Нагадуємо, що повідомлення про затримання осіб повинно здійснюватися негайно після фактичного затримання. До першого допиту затриманій особі надається беззаперечне право на конфіденційну зустріч з адвокатом.

Звертаємося до Національної поліції України із відкритою заявою з тим, аби:

  • негайно вжити усіх вичерпних заходів з дотримання прав затриманих після конфлікту в будівлі КМДА осіб;
  • провести службову перевірку за фактом можливого порушення прав затриманих посадовими особами Шевченківського УП ГУНП у м. Києві;
  • у разі підтвердження факту порушення вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, забезпечити вжиття до винних осіб відповідних заходів реагування, спрямованих на недопущення порушень права осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, на захист та отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ч.4 статті 213 Кримінального процесуального кодексу України уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про це орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. Пунктом 2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, визначено, що суб’єкти подання інформації (органи поліції та інші органи, уповноважені здійснювати затримання) зобов’язані негайно після фактичного затримання особи повідомляти відповідному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відомості про особу, яку було затримано.

Регіональний центр протягом години з моменту реєстрації такого повідомлення призначає адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманій особі. Призначений адвокат протягом години з моменту отримання доручення прибуває до такої особи для проведення з нею конфіденційного побачення.

Затримана особа має право на першу вимогу мати захисника і побачення з ним до першого допиту з дотриманням умов, що забезпечують конфіденційність спілкування, а також після першого допиту – мати такі побачення без обмеження їх кількості й тривалості.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube