назад

15578392 1228715203840763 8177954734933357858 n

5 грудня у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги з нагоди проведення Всеукраїнського тижня права відбувся круглий стіл, присвячений аналізу забезпечення дотримання прав учасників АТО. 8 грудня в Чортківському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували засідання круглого столу щодо правового захисту учасників АТО за участі соціальних партнерів Чортківського району.

Модератором заходу на Кременеччині виступила директор Кременецького місцевого центру Валентина Вербицька. Круглий стіл на тему: “Аналіз забезпечення дотримання прав учасників АТО” відбувся за участі міського голови м. Кременця Олексія Ковальчука, заступника голови Кременецької районної ради Михайла Месніковича, керівника апарату Кременецької РДА Світлани Федишеної, секретаря виконавчого комітету міської ради Ірини Собчук, директора та фахівців місцевого центру: Валентини Вербицької, Тетяни Точинської, Ярослава Лиса, директора Кременецького районного центру зайнятості Олега Ілинича, начальника відділу Держгеокадастру у Кременецькому районі Віктора Трищука, завідуючої сектором управління соціального захисту населення Кременецької РДА Лариси Федунишин, начальника відділу управління праці та соціального захисту населення Кременецької міської ради Павла Цюмана, завідуючої сектором Кременецького відділення філії Тернопільське обласне управління АТ «Ощадбанк» Аліни Петручок, начальника земельного відділу Кременецької міської ради Сергія Сімчука, провідного спеціаліста юридичного відділу Кременецької міської ради Мар’яни Паляниці, голови та членів громадської організації «Спілка учасників бойових дій АТО Кременецького району» Івана Білосевича, Анатолія Фещука, Юрія Постольного, Надії Медецької, Віктора Чубатого, Олега Степанюка, Сергія Дячука та волонтера благодійного фонду «Наша надія – Кременець» Ольги Скакальської.

15390728 1228715200507430 4662028483791179297 n

Присутні дійшли взаємної думки, що однією з місцевих проблем Кременця та навколишніх сіл є відсутність вільних земель. Учасники круглого столу запропонували  сільським головам провести інвентаризацію землі та виділити вільні ділянки бійцям АТО. Учасники заходу підкреслили, що згідно із Земельним кодексом України кожен громадянин України має право на отримання земельної ділянки у будь–якому населеному пункті. Тому керівництво Кременецької міської ради проводить інвентаризацію міських земель, яка розрахована на два роки. Це робиться для поповнення «банку земель». У зв’язку з інвентаризацією усі вільні земельні ділянки перейдуть у користування учасникам АТО.

У Кременці та сільській місцевості немає житлових приміщень, у яких могли би проживати учасники бойових дій. Тому міська рада спільно з учасниками АТО здійснять  перевірку на наявність  житлових приміщень, в яких зможуть проживати учасники АТО”. — наголосив Олексій Ковальчук. Кременецький міський голова запропонував звернутися спільно із представниками ГО «Спілка учасників бойових дій АТО Кременецького району» до Міністерства оборони України. “Зміст зверненняпередача землі колишньої військової частини села Білокриниця у комунальну власність громади Кременця. Майновий комплекс громаді міста вже передали, тепер необхідно передати ще й земельну ділянку, оскільки без права власності на неї виділення житла неможливе“. — доповнив Олексій Ковальчук.

15420970 1228715197174097 1598291344096160282 n

Учасники круглого столу обговорили питання виплати до 5 травня щорічної одноразової грошової допомоги учасникам бойових дій. Цей вид допомоги гарантований статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Її розмір визначається Кабінетом Міністрів України у межах бюджетних призначень, встановлених Законом України “Про Державний бюджет України”. В 2016 році допомога учасникам АТО становить 920 гривень. Усі учасники бойових дій, які завчасно звернулися за отриманням щорічної одноразової грошової допомоги, отримали її у розмірі, визначеному постановою Кабінету Міністрів України.

Валентина Вербицька повідомила учасникам круглого столу, що судами України розглядається велика кількість позовних заяв від учасників бойових дій до управлінь соціального захисту населення. “Позовні вимоги учасників бойових дій стосуються донарахування щорічної одноразової грошової допомоги“. — підкреслила Валентина Вербицька.

Лариса Федунишен нагадала учасникам АТО, які отримали у 2016 року субсидію на опалювальний період, що потрібно стати на пільговий облік для отримання пільг на літній період. “Це необхідно зробити до квітня 2017 року, звернувшись до міського або районного управлінь соцзахисту населення залежно від місця проживання“. — наголосила вона.

Про можливість отримання «теплих кредитів» починаючи з лютого-березня 2017 року проінформувала Аліна Петручок.

Олег Ілинич запросив учасників бойових дій, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, пройти навчання у Рівненському учбовому центрі Державної служби зайнятості України. “Це допоможе учасникам АТО отримати професію, при цьому перебуваючи на обліку в центрі зайнятості не перериватиметься“. — сповістив Олег Ілинич. Він також ознайомив присутніх із результатами роботи РЦЗ та учасників бойових дій у 2016 році.

8 грудня 2016 року в Чортківському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у рамках Всеукраїнського тижня права відбулося засідання круглого столу «Правовий захист учасників АТО» за участі соціальних партнерів Чортківського району.

15578913 1228715310507419 6303633889709839190 n

Захід на Чортківщині відбувся під керівництвом заступника директора місцевого центру Ольги Галанчак, за участі головного спеціаліста відділу обслуговування пільгових категорій населення Управління соціального захисту населення, сім’ї та праці Чортківської міської ради Людмили Мороз, начальника відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення Управління соціального захисту населення Чортківської РДА Тетяни Сидор, провідного юрисконсульта Чортківського районного центру зайнятості Ірини Григорук, адвоката, голови ГО «Чортківська спілка учасників АТО Андрія Маньовського, директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чортківської РДА Євгенії Деренюк та учасників АТО.

Розпочала засідання Ольга Галанчак, яка розповіла присутнім про можливість громадян скористатися послугами адвоката за рахунок держави. “Учасники АТО можуть отримати у Чортківському місцевому центрі фахові консультації та інформацію правового характеру, а також, у разі порушення прав, — захист та представництво інтересів у судах”. —  повідомила Ольга Галанчак.

Учасники круглого столу обговорили порядок надання учасниками АТО статусу учасника бойових дій, виплату одноразової грошової допомоги, пільги учасникам бойових дій та інвалідам війни; про пенсійне забезпечення; про медичне забезпечення та оздоровлення учасників антитерористичної операції; про державні гарантії забезпечення зайнятості цієї категорії осіб.

На сьогодні до Чортківського місцевого центру вже звернулося 154 учасники АТО Чортківського, Монастириського, Бучацького, Борщівського, Гусятинського та Заліщицького районів. 62 учасникам АТО призначили адвокатів для складання процесуальних документів та представництва їх інтересів у судах.

Учасники зустрічі активно обговорювали виплату одноразової грошової допомоги учасникам бойових дій до 5 травня, яка передбачена ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», торкнулися питань забезпечення виконання чинного законодавства про працю, шляхи реалізації цього права та порядку реєстрації в центрі зайнятості.

15542091 1228715307174086 6934242922437833648 n

Присутні також обговорили питання надання соціальних послуг учасникам АТО та членам їх сімей центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чортківського району.

Наприкінці заходу сторони узгодили спільні дії щодо реалізації прав та законних інтересів учасників АТО.

Нагадуємо, що звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: 48500, м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2 09 50.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33.

В області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.