назад

Консультування осіб, котрі відбувають покарання у Маневицькій виправній колонії № 42

IMG 4993У рамках Всеукраїнського тижня права, в.о. начальника Маневицького бюро правової допомоги Наталія Зоря спільно з працівниками Маневицького відділу ДРАЦСу та Управління Пенсійного фонду України в Маневицькому районі провела інформаційну бесіду з особами, які відбувають покарання у Маневицькій виправній колонії № 42.

Наталія Зоря розповіла присутнім про гарантовані Конституцією України та міжнародними угодами нашої країни права засуджених. Зазначила, що згідно статті 13 Закону «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.
По закінченню бесіди до працівника Маневицького бюро звернувся засуджений С. з питанням про звільнення від відбування покарання у зв’язку з хворобою. Стосовно даного питання фахівці бюро правової допомоги інформують наступне.
Згідно ст. 154 Кримінально-виконавчого кодексу України подання про звільнення від відбування покарання внаслідок психічної хвороби надсилається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Разом з поданням до суду надсилаються висновок спеціальної психіатричної експертної комісії й особова справа засудженого. Подання про звільнення від відбування покарання внаслідок іншої тяжкої хвороби подається до суду начальником органу або установи виконання покарань. Одночасно з поданням до суду надсилаються висновок лікарської комісії й особова справа засудженого. У поданні вказуються дані, які характеризують поведінку засудженого під час відбування покарання. Якщо особа, якій судом призначено покарання у виді громадських робіт або обмеження волі, має інвалідність першої чи другої групи, орган чи установа виконання покарань вносить подання до суду про її дострокове звільнення. Разом з поданням до суду надсилається висновок медико-соціальної експертної та спеціальної лікарської комісії.IMG 5001
Наталія Зоря зазначила, що вся необхідна інформація щодо порядку отримання безоплатної правової допомоги розміщена на офіційному сайті Координаційного центру з надання правової допомоги. Додатково повідомила, що звернутися за правовою допомогою можна, написавши листа на адресу Маневицького бюро: смт Маневичі, вул. Комарова, 32, або зателефонувавши на цілодобовий контактний номер: (067) 9533962.
Крім того, всім присутнім було роздано інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?».