назад

Круглий стіл, що відбувся у Регіональному центрі, зібрав фахівців органу пробації, суду, поліції та адвокатів

24774823 709770665880559 503205587 1

5 грудня у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області  відбувся круглий стіл, тема якого – «Взаємодія та співпраця з органами пробації та забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги». Захід зібрав представників різних органів та служб: пробації, суду, управління поліції, адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у межах нашої області. Працівники усіх цих установ співпрацюють з такими категоріями населення як обвинувачені, засуджені – у кримінальних провадженнях.

До слова, за чинним Законом України «Про пробацію» пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

24829466 1558802850831964 886201655 2

На круглому столі були присутні директор Регіонального центру з надання БВПД Ірина Хондогій та працівники Центру. Серед запрошених учасників заходу: суддя Тернопільського міськрайонного суду Тарас Багрій, начальник Тернопільського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції Наталія Хільченко та заступник начальника Олександра Ретюк, т.в.о. начальника дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУ НП України в Тернопільській області Василь Дідух, адвокат, яка надає безоплатну вторинну правову допомогу на території Тернопільської області Оксана Лисенко, представник Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Дубчак.

Захід розпочався із вступного слова Ірини Хондогій, яка привітала усіх присутніх і наголосила на меті круглого столу – взаємодії органів та служб із Регіональним центром.

24824215 1558804797498436 168657832 3

Необхідність співпраці органів пробації із системою безоплатної правової допомоги зумовлена неможливістю здійснювати у повній мірі відповідні заходи через недоліки кадрового забезпечення. Зокрема, щодо правових консультацій та правового виховання. Саме тому співпраця із установами безоплатної правової допомоги є вкрай необхідною та актуальною.

Наталія Хільченко зазначила, що органи пробації почали діяти віднедавна – з січня поточного року, відколи набув чинності Закон України «Про пробацію». Повідомила про види пробації, які визначає цей закон. «Закон виділяє три види пробацій. Досудова пробація є новим видом пробації. Тут здійснюють супровід суб’єктів пробації, тобто засуджених. Наглядова пробація здійснює функції, які виконувала кримінально-виконавча інспекція. Це – виправлення, які не пов’язані з позбавленням волі: виправні, громадські роботи, адміністративні стягнення. А пенітенціарна пробація функціонуватиме з 2018 року». Наталія Хільченко проінформувала про основний документ у пробації – досудову доповідь. «Досудова доповідь – письмова інформація для суду, що характеризує обвинуваченого. Це дуже важливий документ, без якого неможливо винести жодного рішення щодо обвинуваченого. Щодо адвокатів, то вони беруть участь у мотиваційному інтерв’юванні засудженого».

«Пробація є обов’язковою щодо неповнолітніх – осіб віком від 14 до 18 років». – доповнила Олександра Ретюк.

Загалом, ключовими моментами, що цікавили представників служби пробації, були: представництво інтересів осіб у кримінальному процесі, продовження надання правової допомоги після винесення особі вироку суду, розповсюдження інформаційних матеріалів щодо права на БПД серед суб’єктів пробації, відкриття дистанційних пунктів консультування на базі районних секторів з питань пробації, проведення тематичних заходів право просвітницького характеру для суб’єктів пробації.

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тарас Багрій зазначив, що згідно із статтею 50 Кримінального кодексу України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених. Суддя наголосив, що це положення повністю узгоджується з метою пробації, визначеною статтею 4 Закону «Про пробацію», яка полягає у забезпеченні безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених. Тарас Багрій згадав і про судову реформу, підкреслив важливість досудової доповіді у «динаміці» обвинуваченого.

Фахівці Регіонального центру проінформували учасників круглого столу про установи безоплатної правової допомоги: бюро, місцеві та Регіональний центри, розповіли про первинну та вторинну правову допомогу, категорії населення, яким така допомога надається, навели статистичні дані звернень та категорії справ, з котрими звертаються до центрів та бюро жителі області.

Василь Дідух відмітив: «Механізм співпраці з управлінням превенції та органом пробації, на жаль, не врегульований законодавчо. Фахівці управління превентивної діяльності допомагають працівникам органу пробації збирати матеріали для підготовки досудової доповіді».

Оксана Лисенко відмітила користь від проведення подібних заходів, наголосила на важливості організації спільних тренінгів: «Участь адвоката у справі як захисника, звичайно, є безспірною. Захист у кримінальному процесі є функцією Регіонального центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а якщо точніше – адвокатів, які співпрацюють із Центром. У частині адміністративних і цивільних справ, та як потерпілі і свідки у кримінальних провадженнях, суб’єкти пробації можуть звертатися до місцевих центрів, які надають адвоката за рахунок держави у передбачених законом випадках».

Упродовж заходу учасники обговорили усі можливі напрямки співпраці: надання правової допомоги, підвищення правової свідомості суб’єктів пробації, проведення робочих зустрічей, нарад, бесід щодо вирішення актуальних проблем та потреб суб’єктів пробації, розробка та розповсюдження інформаційних матеріалів тощо.

Як підсумок, учасники заходу домовилися про проведення спільних заходів із правової освіти, спрямованих на підвищення правової свідомості засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та реалізацію ними права на безоплатну правову допомогу.

Наостанок керівник Регіонального центру подякувала усім присутнім за участь, конструктивний діалог та висвітлену проблематику функціонування органів, а також висловила сподівання про подальшу тісну співпрацю.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.