назад

Куди варто звертатись учасникам АТО, якщо їм не виділяють земельну ділянку?

46-128 листопада 2017 року фахівці системи безоплатної правової допомоги відвідали село Берестя Новоселицького району. Під час зустрічі сільський голова розповів, з якими питаннями найчастіше звертаються місцеві жителі. Він цікавився, яким чином можна допомогти учаснику АТО, якому відмовили у виділенні земельної ділянки.

«Спадщина, сусіди не поділили землю, субсидії – питання, з якими найчастіше звертаються жителі села», – розповів сільський голова Берестянської сільської ради Раду Кочурка. Під час зустрічі із фахівцями системи безоплатної правової допомоги, він попросив надати фахові правові консультації з кількох питань. Одне з них – щодо виділення земельної ділянки учаснику АТО. «Виходець з нашого села, учасник АТО, наразі проживає на Хмельниччині. Він звернувся з проханням, виділити йому земельну ділянку сільськогосподарського призначення за межами села Берестя. Але отримав лист- відмову від Головного управління Держгеокадастру в Чернівецькій області. Порадьте, як у цій ситуації правильно діяти?», – запитав у фахівців системи БПД сільський голова.

46-2

«У цій ситуації учасник АТО має право оскаржити це рішення у суді. Оскільки всі без винятку учасники бойових дій мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, він може скористатись послугами адвоката, роботу якого оплатить держава», – пояснив начальник Новоселицького бюро правової допомоги Андрій Паскар. – Для цього йому необхідно звернутись у бюро правової допомоги за місцем проживання. Відповідно, безоплатний адвокат буде представляти і захищати його інтереси під час судового засідання».

«Щоб фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги мали змогу якнайшвидше відреагувати на таке звернення, цьому чоловіку варто при собі мати документ, який підтвердить статус учасника АТО. Важливо також принести й інші документи, які можуть знадобитись по цій справі», – розповіла головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зозуля.

Також під час зустрічі йшла мова про подальшу співпрацю. Фахівці системи безоплатної правової допомоги надали інформаційні буклети сільському голові, з проханням передати їх жителям села Берестя. Опісля розповіли про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО». Вони нагадали, що він покликаний підвищити юридичну грамотність українських громадян.

Цього ж дня фахівці безоплатної правової допомоги відвідали село Довжок Новоселицького району. «Всі необхідні документи оформлені, а субсидію не надають вчасно», – скаржились селяни. Також на прохання місцевих жителів, фахівці безоплатної правової допомоги надали правові консультації з цих питань. Розповіли, як отримати субсидію, якщо ти не є власником квартири.

Опісля вони роздали присутнім у сільській раді інформаційні буклети і нагадали телефон системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103( цілодобовий та безкоштовний в межах України).

Контактна інформація! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5.

До фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звертатися за адресою: м.Чернівці, вул. Університетська, 1; тел. (0 372) 51-36-12.

До фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Новоселиця, вул. Клубна, 3, тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).