назад

Легальна зайнятість – запорука соціального захисту найманих працівників, переконують у Лебедині

OkM 17 04 12  312 квітня начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій ІВАНОВ  прийняв участь у семінарі з питань легальної зайнятості, що проводився у Лебединському міськрайонному центрі зайнятості за участі юрисконсульта Анатолія КИЩИКА.

На жаль, чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу  тимчасовим заробіткам. Саме тому обрано таку тематику заходу.

Сергій ІВАНОВ розпочав із роз’яснення ст.43 Конституції України, відповідно до якої кожна людина має право на працю, тобто, можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується.

OkM 17 04 12  4

«Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення. Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої», – зазначив Сергій ІВАНОВ.

Працівник не підконтрольний роботодавцеві. Сьогодні кожен працівник сам мусить вирішувати, що є найголовнішим – жити одним днем, чи мати впевненість у завтрашньому дні та отримувати певні соціальні гарантії.

Сергій ІВАНОВ також звернув увагу, що влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду

Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен, хто наймається на роботу, має пам’ятати, що не оформлений вчасно трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника.

Довідково: Лебединське бюро правової допомоги: м. Лебедин, пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.