назад

Марина Єлисєєва у складі моніторингової групи відвідала Олешківський дитячий будинок-інтернат

В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторингова група у складі Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександра Остапенка, регіонального  координатора взаємодії з громадськістю в Херсонській області Оксани  Тропіної та громадського монітора Марини Єлисєєвої здійснили 27 вересня 2019 року моніторинговий візит до Олешківського дитячого будинку-інтернату.

Як повідомила Марина Єлисєєва, потужність будинка-інтернату розрахована на 230 ліжок, станом на 27 вересня там перебувало 100 осіб, з них 49 дітей, які потребують паліативної допомоги, 19 осіб – це підопічні віком від 18 років – молодіжне відділення.
Територія закладу велика та чиста, облаштована альтанками, дитячими майданчиками.

Установа має облаштовані приміщення для проведення різноманітних виховних та реабілітаційних заходів: є сенсорна кімната, ігрові кімнати, кімнати для соціально-побутової реабілітації, майстерня.

Вихованці та підопічні беруть участь у різноманітних конкурсах.

Ведуться поточні ремонти житлових приміщень, у спальних корпусах прибрано, наявна достатня кількість меблів.

Медичне обслуговування дітей та харчування забезпечені на належному рівні, проводиться профілактична робота з попередження шкідливих звичок.
За словами моніторів, з боку керівництва та колективу докладається максимум зусиль для створення комфортних та достойних умов для підопічних.

Проте існують проблеми та недоліки: порушується право на приватність – у санвузлах спальних корпусів відсутні перегородки, ліжка у спальних кімнатах стоять впритул, кількість підопічних у спальних кімнатах перевищує норми.

Окрім того, моніторингова група вказала на недостатність освітлення (відповідно до норм) у спальних приміщеннях, наявність порогів, що є також недоліком у плані доступності приміщень для маломобільних груп.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлений звіт, який направлять до Херсонської обласної ради.