назад

Марина Єлисєєва взяла участь у роботі IV Всеукраїнської науково-практичної конференції

23-24 жовтня у Полтавському юридичному інституті Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбулася IV Всеукраїнська, за міжнародною участю, науково-практична конференція «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

Слід сказати, що четвертий рік поспіль в Полтаві проводиться такий масштабний захід, тому для наукової та правничої спільноти України проведення науково-практичної конференції стало вже доброю традицією. Учасниками конференції стали й керівники регіональних та місцевих центрів  системи БПД з Херсонської, Сумської, Чернівецької, Львівської та  Дніпропетровської областей. Херсонщину представляла директорка Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

У черговий раз Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого став майданчиком для обговорення власних ідей, наукових доробків, практичних аспектів у роботі юристів. Результати конференції є надзвичайно корисними як для фахівців, які працюють у різних галузях права, так і для науковців, адже істина народжується під час дискусій, плідної співпраці і наполегливих наукових пошуків», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області,  модератор заходу Олександр Черчатий.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися й директор Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олександр Лемешко, а з відеопривітанням – директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Конференція відбулася за окремими панелями, під час яких науковці, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів та системи БПД ознайомили учасників із загальнотеоретичними та практичними проблемами адаптації вітчизняної правової системи до права Європейського Союзу.

На пленарному засіданні та шістьох  панельних дискусіях виступали провідні юристи – вчені і практики.
На прикладі розвитку об’єднаннях територіальних громад області їх очільники розповіли про актуальні питання розвитку правової спроможності у громадах.
Окрім того, учасники заходу обговорили питання створення громадських центрів правосуддя, діяльність громадських радників, роботу щодо протидії булінгу.
Неабияку зацікавленість та безліч запитань викликають реформи охорони здоров’я та відкриття ринку землі.
Вичерпні відповіді на які надали керівники Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак та Управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило.

Про актуальні питання розвитку системи БПД розповіли представники регіональних та місцевих центрів Херсонської, Чернівецької, Львівської, Сумської та Дніпропетровської областей.

 

Йшлося і про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні.

З метою покращення надання правової допомоги представники адвокатської спільноти Полтавської області окреслили шляхи вирішення питання щодо удосконалення стандартів якості такої допомоги.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, обговорення питань, винесених на розгляд, проблемних питань щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.

Також гості мали змогу ознайомитися із фотовиставкою «Правова допомога поруч», яка наразі представлена в Полтаві.