назад

Про повагу до прав людини розказали учням ЗОШ № 50 м.Херсон

22 жовтня на запрошення заступниці директора з виховної роботи ЗОШ№50 Галини Кубах заступниця директора регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко провела лекцію для семикласників на тему: “Повага до прав дітей, батьків та вчителів – запорука здорової та гармонійної атмосфери у шкільному середовищі”. 

Усі ми добре знаємо про свої права, але часто забуваємо про свої обов’язки, відповідальність та права інших»  – зазначила Олена Іпатенко, розпочинаючи лекцію для школярів.

Олена Вікторівна детально пояснила дітям, що за протиправні вчинки доведеться відповідати не тільки їм, а й їх батькам. Тому дуже важливо з повагою ставитися до педагогів та учнів, дотримуватися етичних норм поведінки, не вчиняти правопорушень. І це стосується не лише школи, а й повсякденного життя за межами навчального закладу.

Поза увагою спікерки не залишилася і проблема булінгу та конфліктної поведінки школярів.
Серед причин негативної поведінки та поганих вчинків школярів Олена Іпатенко виділила основні: заздрість, прагнення помсти, неприязнь, прагнення домінувати, низький рівень культури та виховання, негативний вплив ЗМІ, неконтрольоване з боку дорослих користування мережею Інтернет тощо.
Діти часто забувають, що, порушуючи права інших учасників освітнього процесу та й взагалі будь-кого, вони та їх батьки нестимуть відповідальність.

 

Усвідомлювати свій обв’язок і не виконувати його – це боягузтво» –  підсумувала свій виступ словами давньокитайського філософа та політичного діяча Конфуція Олена Іпатенко.

По завершенню заходу діти отримали буклети «Зупинимо булінг разом», «Твої права – твій надійний захист».

Додатково повідомляємо, що за допомогою та інформацією з питань захисту прав дитини також можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини 
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації  
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: kherson_ocsssdm@ukr.net

Окрім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

З 2013 року в Україні діє Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, звертатись за безкоштовним телефоном: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного).