назад

Матеріальна допомога демобілізованим учасникам АТО

2fc0ec8c124c71f2d0978a03e72b105bВідповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 р. № 460 «Про затвердження Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги у разі звільнення військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією», військовослужбовцям, які були призвані на службу у зв’язку з мобілізацією і звільняються (крім військовослужбовців строкової служби), виплачується одноразова грошова допомога у розмірі 4% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менше 25% місячного грошового забезпечення. 

При цьому виплата допомоги здійснюється за період служби у зв’язку з мобілізацією з дня призову на службу без урахування попередньої військової служби, на якій вони перебували в мирний час, за винятком тих, хто після звільнення в мирний час не отримав матеріальної допомоги. 
Розмір допомоги обчислюється з урахуванням пунктів 1 і 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393 “Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей”.

Допомога не виплачується військовослужбовцям у разі звільнення за службовою невідповідністю, у зв’язку з позбавленням військового звання, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, який набрав чинності. 
Ці виплати здійснюють Міністерство оборони та інші військові і правоохоронні формування за рахунок коштів, які передбачені на їх утримання. 

Кабінет Міністрів України постановою від 08.04.2015 № 185 затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби.
Цей документ передбачає, що матеріальна допомога громадянам, які завершили строкову службу, встановлюється в розмірі:
– середньої заробітної плати на день призову, але не менше ніж мінімальна заробітна плата, встановлена на день призову (для громадян, які працювали до призову); 
– мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

Матеріальну допомогу виплачують органи соціального захисту населення протягом місяця із дня взяття відповідної особи на військовий облік за місцем проживання.

Для здійснення такої виплати військомати протягом 15 днів із дати взяття особи на військовий облік звертаються до органів соціального захисту населення з поданням про виплату матеріальної допомоги, до якого додаються подані строковиком:
– довідка з місця роботи про отримувану середню заробітну плату;
– копія трудової книжки, завірена за останнім місцем роботи;
– заява про перерахування матеріальної допомоги на рахунок у банку.