назад
10.11.16

Механізм обчислення розміру оплати послуг адвокатів: обговорення у колі ініціативної групи адвокатів системи БПД Кіровоградщини

5464549 листопада 2016 року, в приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області, відбулась робоча зустріч з ініціативною групою адвокатів системи безоплатної правової допомоги.
На нараді обговорювались робочі питання, що виникають до розрахунків оплати послуг адвокатів БВПД у цивільних та адміністративних справах.
Участь у робочій зустрічі взяли – Леонід Кропліс, директор установи, Олена Шишкарьова, заступник директора, Тетяна Батранюк, директор Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, начальники відділів організації надання БВПД та роботи з адвокатами, а також адвокати, які надають безоплатну правову допомогу.
Леонід Кропліс звернув увагу присутніх на тому, що метою зустрічі є узгодження взаємоприйнятного підходу щодо перевірки актів та розрахунку оплати послуг адвокатів.
«Ми не втручаємося в адвокатську діяльність та поважаємо її незалежність. Але адвокати несуть відповідальність за ту інформацію, яку надають у актах на оплату послуг» – підкреслив очільник установи.
 
234235
 
Олена Шишкарьова наголосила на необхідності дотримання Порядку оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД під час складання адвокатами актів та заповнення розрахунків розміру винагороди з метою недопущення неналежного використання бюджетних коштів.
Анастасія Шепеленко, заступник Голови Кіровоградського відділення ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» розповіла про те, що під час перевірки актів виникли деякі розбіжності між адвокатом та Регіональним центром з надання БВПД у Кіровоградській області по розрахунку оплати послуг адвоката з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.
Тетяна Суліменко, адвокат, який надає безоплатну правову допомогу внесла пропозицію щодо можливості оплати за спілкування з клієнтом, листування з клієнтом, побачень з клієнтами, які є досить проблемними тощо.
 
34236
 
Євгеній Чікіріс, заступник начальника відділу фінансів, котрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку наголосив присутнім, що оплата послуг адвоката здійснюється відповідно до Порядку оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.
«Розмір винагороди адвокатів за надання безоплатної вторинної правової допомоги, передбаченої пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», обчислюється у відсотках місячного розміру мінімальної заробітної плати, визначеного законом на час видачі адвокатові доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги, і становить за: побачення з клієнтом, проведення попереднього аналізу справи, у тому числі ознайомлення з матеріалами справи, опитування осіб, збір інформації та документів на кожній стадії процесу – 15 відсотків; підготовку позовної заяви або заяви в порядку окремого провадження (за умови відкриття провадження), зустрічного позову або заперечення проти позову, підготовку апеляційної скарги, касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України чи за нововиявленими обставинами (за умови відкриття провадження) або відповідного заперечення – 20 відсотків» – зазначив Євгеній Чікіріс.
Наприкінці зустрічі Леонід Кропліс запропонував співпрацювати у цьому ж темпі та вирішувати розбіжності щодо оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, шляхом досягнення загального висновку, який мінімізує виникнення в подальшому подібних розбіжностей. Також очільник установи, запропонував ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» розробити методичні рекомендації щодо обговорених питань та надати їх до Регіонального центру з метою ефективного функціонування системи БВПД на Кіровоградщині.
 
32465
 
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області знаходиться за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.