назад

Міжнародна конференція із захисту прав паліативних хворих

KoM 171020 1117-19 жовтня інтегратори Конотопського місцевого центру Валентина Волік та Оксана Козіна взяли участь у Міжнародній конференції «Практика паліативної допомоги в Євразійському регіоні. Обмін досвідом» за підтримки фонду «Відродження». В цьому заході взяли участь представники Сполучених штатів Америки, Польщі, Молдови, Таджикистану, Вірменії, Білорусії, Грузії, Киргизстану та України. У складі делегації від Сумської області була заступниця голови Сумської обласної ради Тетяна Головко та керівник громадської організації «Клуб «Шанс» Олексій Загребельний.

Директор програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська зазначила: «Україна та Івано-Франківськ не випадково стали майданчиком для дискусій про паліативну допомогу в Євразійському регіоні. З одного боку, в Україні розпочалась масштабна реформа охорони здоров’я, де розвиток сучасної системи паліативної допомоги – один із пріоритетів. Тому Україна може стати прикладом і натхненником реформ для багатьох країн в Євразійському регіоні. З іншого боку, Івано-Франківщина була одним з перших основних партнерів фонду “Відродження” у просуванні сучасної паліативної допомоги і 2017 рік є 20-м ювілейним для Іванофранківського обласного клінічного центру паліативної допомоги. Івано-франківський хоспіс став першим закладом в Україні, який поєднав у собі всі види надання допомоги: допомогу вдома, виїздну бригаду, стаціонар та цілодобову підтримку, ставши прикладом всебічної підтримки й допомоги хворому та його родині».

KoM 171020 13

KoM 171020 15

Представники Сумської області брали участь у роботі пленарних та секційних засідань конференції, які стосувалися захисту прав паліативних хворих та вирішення їх правових потреб.

KoM 171020 16

KoM 171020 12

На сесії «Адвокація паліативної допомоги. Як розмовляти про паліативну допомогу з різними цільовими групами» Валентина Волік розповідала про досвід представників Конотопського місцевого центру у захисті прав паліативних хворих, які є клієнтами центру.

KoM 171020 14

Було прийнято загальну резолюцію конференції, в якій зазначалося,що як дорослі так і діти можуть бути паліативними пацієнтами, тому необхідно наполягати на розвитку дитячої паліативної допомоги в Україні та Євразійському регіоні; паліативна допомога – це мультидисциплінарний підхід, тому для різних професій необхідно запроваджувати спеціальні навчальні програми, а для деяких – вводити окремі спеціальності. Щоб паліативна допомога розвивалась, необхідно наполягати на включення її до пріоритетних завдань національних систем охорони здоров’я. Тому комунікація – дуже важливий компонент роботи всіх, хто займається цією гострою проблемою.

Довідково:

Адреса центру:

41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43

Телефон (05447) 6-23-47

Електронна пошта центру: konotop.sumy@legalaid.gov.ua

Юрисдикція Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Конотоп та Конотопський район,

м. Буринь та Буринський район,

м. Ромни та Роменський район,

Липово – Долинський та Недригайлівський райони Сумської області.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0(800) 213 103.