назад

Міжрегіональний обмін досвідом

1З 23 по 26 жовтня директор та начальник відділу моніторингу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та Світлана Ребриста з робочим візитом відвідали своїх колег у Сумській та Полтавській областях. Мета візиту – обмін позитивним досвідом.

2 3 4

Наші фахівці зустрілися з працівниками всіх структурних підрозділів Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, ознайомилися з роботою кол-центру, чергової частини вказаного центру, обмінялися методичними напрацюваннями в напрямках надання безоплатної вторинної правової допомоги із директором Оленою Демченко та її заступником Валентиною Волобуєвою.          

5 6

Прикметно, що в цей же час даний Регіональний центр відвідав і директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець. Тож наші фахівці, перебуваючи на Сумщині, мали практичну можливість дізнатися про окремі аспекти організації роботи структурних підрозділів своїх колег із Закарпаття.

7

8З метою вивчення кращих практик під час надання первинної правової допомоги та здійснення правопросвітницьких заходів наші колеги взяли участь у засіданні круглого столу, який пройшов у Сумському місцевому центрі за ініціативи його директора – Валентини Трошечко.

Вона поділилася досвідом роботи очолюваного нею місцевого центру з органами місцевого самоврядування, місцевої влади в частині співпраці та надання первинної правової допомоги.

9

10Фахівці з моніторингу від регіональних центрів у Херсонській та Сумській областях Світлана Ребриста та Наталія Поставська надали консультативно-методичну допомогу працівникам відділу правової інформації та консультацій Сумського місцевого центру з питань застосування земельного законодавства та обговорили законодавчі зміни щодо земель сільськогосподарського призначення.

11Окрім того, у Сумському місцевому центрі наші фахівці провели робочу зустріч з директором Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександром Мухою та, користуючись нагодою, подякували особисто йому та працівникам його колективу за позитивний досвід щодо розробки електронних форм обліку правопросвітницьких заходів, яким вони поділилися на початку літа з Бериславським і Каховським місцевим центрами в рамках обміну позитивним досвідом між моніторами регіональних центрів у Херсонській та Сумській областях.

12

13 14

Цього ж дня фахівці системи БПД мали нагоду ознайомитися і з роботою Тростянецького бюро правової допомоги, в якому колег з Херсонщини та Закарпаття радо зустрічали директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир та головний спеціаліст Валерій Лебідь.

15

16Наталія Поставська звернула увагу своєї колеги Світлани Ребристої на скриньку «для відгуків» та зміст анкет до неї. Користуючись нагодою, фахівці з моніторингу разом з працівниками вивчили зміст анкет клієнтів, які залишили лише позитивні відгуки і високі оцінки діяльності роботи працівників Тростянецького бюро.

Наступного дня спільна робота по обміну досвідом продовжилась в Охтирському місцевому центрі.

Керівники регіональних центрів – Олена Демченко, Марина Єлисєєва, Василь Попадинець та фахівці з моніторингу Наталія Поставська і Світлана Ребриста зустрілися з учнями МАНу, що проходила на базі Охтирського краєзнавчого музею, та ознайомилися з інноваційною діяльністю Охтирського місцевого центру «Охтирський міський центр позашкільної освіти – Мала академія наук учнівської молоді правовий хаб «Vivat Lex».

Працівники Охтирського місцевого центру поділилися методичними напрацюваннями щодо даного проекту, аби наші фахівці мали можливість запровадити його на Херсонщині. Також присутні були присутніми на одному із правопросвітницьких заходів і пересвідчилися у тому, що розширенню правових знань, дослідницьких навичок учнів, виховуванню їх у дусі дотримання права і моралі сприяє ефективна співпраця з Охтирським місцевим центром з надання БВПД.

17 18

Необхідно сказати, що міжрегіональна комунікація з даним місцевим центром добре налагоджена у нашого Бериславського місцевого центру, і директори Тамара Козир та Марина Груша мають практичний досвід співпраці. Наприклад, у червні 2018 року Марина Груша взяла участь у практичних заходах, які проводилися Охтирським місцевим центром.

19

20

Не менш насиченою було й програма перебування наших фахівців на Потавщині. Вони побували у Регіональному центрі з надання БВПД у Полтавській області.

21

Плідною і конструктивною була і робота по обміну досвідом між фахівцями з моніторингу – Анжелою Хоменко, Наталією Поставською та Світланою Ребристою. Під час робочої зустрічі фахівці з моніторингу трьох регіональних центрів обговорили проблеми, з якими їм доводиться стикатися під час практичної діяльності, поділилися особистими здобутками і кращими практиками в організації роботи місцевих центрів з надання БВПД. Фахівці з моніторингу розробили проект анкети опитування працівників місцевих центрів своїх областей щодо роботи презентованого електронного інформаційно-правового ресурсу. Робота по співпраці триває, і фахівці з моніторингу також використовують і втілюють на практиці рекомендації та консультативно-методичну допомогу з даного питання, надану Управлінням координації системи надання безоплатної правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги.

22 23

Марина Єлисєєва ознайомилась з роботою відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та поспілкувалась з начальником відділу Людмилою Армеєвою. Під час зустрічі обговорювались робочі моменти та кращі практикі в роботі цього відділу.

У Другому полтавському місцевому центрі з надання БВПД – зустрілись з колективом, розглянули та проаналізували такі питання: як здійснюється розгляд електронних звернень громадян, які форми співробітництва з провайдерами щодо перенаправлення клієнтів вікористовують в роботі, найпоширеніші питання, з якими звертаються громадяни тощо.

24

25 26

Марина Єлисєєва та Світлана Ребриста взяли участь у дводенній науково-практичній конференції

2725-26 жовтня Марина Єлисєєва та Світлана Ребриста взяли участь у науково-практичній конференції «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти», яка пройшла на базі Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області.

28Необхідно сказати, що захід такого формату проводиться на Полтавщині втретє, його мета – окреслити шляхи оптимізації надання безоплатної правової допомоги в Україні, обмінятися досвідом такої роботи на прикладі досвіду іноземних країн, залучити до процесу надання безоплатної правничої допомоги представників державних інституції, незалежних провайдерів задля належної реалізації норми Конституції України щодо доступу громадян до безоплатної правової допомоги як однієї із конституційних гарантій.

Перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка передала привітання учасникам конференції від директора Координаційного центру Олексія Бонюка.

29«В умовах динамічного розвитку суспільства першочерговим питання у будь-якій діяльності є наявність необхідної нормативно-правової бази задля реалізації представниками державних органів своїх функціональних повноважень. Адаптація національного законодавства до норм права ЄС має особливу значущість та актуальність, адже це сприяє не лише створенню відповідної правової бази для належного членства України у складі  ЄС, а й створення належного підґрунтя задля відповідних реформ у нашій державі, в тому чисті, що стосується забезпечення громадян якісними правовими послугами, що є ознакою справжньої демократії у суспільстві», – повідомила вона.

30Про актуальні питання безоплатної правової допомоги, її можливості, розвиток, проблемні питання та перспективи розвитку в Україні розповіли учасникам заходу керівники Координаційного центру з надання правової допомоги, керівники системи безоплатної правової допомоги із Полтавської, Сумської, Харківської та Луганської, Чернігівської, Херсонської, Закарпатської, Львівської областей.

Враховуючи питання децентралізації у сучасному суспільстві, учасники конференції говорили про розвиток інституту незалежного провайдера надання безоплатної правової допомоги, що є необхідним елементом у забезпеченні громадян якісними правовими послугами та підвищенню рівня правової обізнаності у суспільстві.

Питання захисту прав постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі теж привернуло увагу присутніх, як і практичні аспекти реалізації чинного законодавства, співпраця державних та недержавних інституцій у напрямі попередження та подолання цього негативного явища, врегулювання законодавства у сфері домашнього насильства та усунення прогалин у ньому. А з метою покращення якості надання правових послуг учасники конференції обговорили питання щодо удосконалення стандартів якості надання правової допомоги в Україні, адже за рекомендацією експертів Ради Європи ці стандарти якості необхідно переглянути і включити додаткові положення.

31

Захід зібрав когорту науковців, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової системи, системи безоплатної правової допомоги з м. Полтави, Києва, Львова, Закарпаття, Херсона, Чернігова, Харкова, Києва, Одеси, Дніпра та Кременчука у сфері застосування європейського права та безоплатної правової допомоги. У конференції взяли участь 26 докторів наук, 24 кандидата наук, 44 учасники з числа представників органів влади та 21 учасник з числа аспірантів, здобувачів та студентів.

Почесними гостями заходу стали представники з числа науковців навчальних закладів із Республіки Болгарія, Республіки Польща, Литви, Грузії та Казахстану.

32Організаторами конференції стали вищі навчальні заклади та державні установи, серед них: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; Українська асоціація європейських студій.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, обговорення питань, винесених на розгляд, проблемних питань щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.  

«Розвиток інституту незалежного провайдера як окремий напрямок удосконалення системи надання безоплатної правової допомоги населенню»

Цій темі був присвячений круглий стіл, який пройшов 26 жовтня 2018 року в приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області і в роботі якого взяли активну участь Марина Єлисєєва та Світлана Ребриста.

Учасниками заходу стали також керівники Координаційного центру з надання правової допомоги, директори регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, адвокати, науковці, голови ОТГ, посадові особи органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, державні службовці.

33

Метою проведення круглого столу було обговорення питань забезпечення рівного доступу громадян до правосуддя та правової допомоги шляхом підтримки розвитку незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги та посилення незалежності системи надання безоплатної правової допомоги.

Присутніх привітав народний депутат України Андрій Река, який зазначив, що в умовах децентралізації важливим аспектом є посилення правової спроможності територіальних громад, адже сучасні суспільно-політичні процеси вимагають необхідного рівня правових знань представників територіальних громад, так і підвищення рівня правової освіти громадян в цілому.

34«Про те, наскільки важливими є питання посилення правової спроможності територіальних громад та запровадження інституту незалежного провайдера ми можемо спостерігати у наявності цих пунктів у Плані дій Ради Європи для України на 2018-2020 роки та Плані пріоритетних дій Уряду на 2018 рік, якими передбачено проведення відповідної роботи у даному напрямі. Досягнути вищезазначених цілей планується шляхом переорієнтації системи безоплатної правової допомоги з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад та розвитку людського потенціалу правничої спільноти і партнерських мереж системи безоплатної правової допомоги», – повідомила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Учасники круглого столу обговорили питання залучення ОМС, ГО, волонтерських рухів для надання первинної правової допомоги; утворення та розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів; формування гнучкої системи, що оперативно реагує на правові потреби громади тощо.

Директори регіональних центрів з надання БВПД у Херсонській, Сумській, Чернігівській, Закарпатській, Львівській, Харківській та Луганській областях поділилися досвідом роботи у відповідних регіонах щодо розширення кола незалежних провайдерів.

35Про ефективність роботи Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області в цьому напрямку, співпрацю з партнерами розказала Марина Єлисєєва. Результатом продуктивної роботи стало підписання 12 провайдерами безоплатної правової допомоги Протоколу про порядок взаємодії суб´єктів надання безоплатної правової допомоги.

«Це перший на Херсонщині і в Україні спільний документ, коли заклади державної системи з надання БВПД і недержавного сектору розробили та узгодили документ, який регламентує порядок перенаправлення клієнтів, – зазначила Марина Єлисєєва. – Цей документ має важливе значення для людей та всіх юристів, які забезпечують якісні послуги».

Учасники круглого столу узгодили та узагальнили пропозиції, які були ними вироблені під час заходу, що спрямовані на створення в регіонах інституту незалежного провайдера правових послуг.