назад

16111166 1250004405045145 404505401 n

11 січня 2017 року на базі служби у справах дітей Борщівської районної державної адміністрації, представник Борщівського бюро правової допомоги Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кучіра та начальник служби у справах дітей  Орест Скорохід провели консультування для законних представників дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У батьків–вихователів, опікунів та осіб, які їх заміняють, часто виникають життєві  питання, які потребують правового вирішення, оскільки діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування потребують не лише соціального захисту, але й правового.

15978371 1250004215045164 1516607966 n

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мають право отримати усі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 Закону.

Під час роботи мобільного пункту консультування опікуни та піклувальники звернулися із питаннями щодо укладення договору оренди землі, розподілу спадкового майна між спадкоємцями першої та другої черг, права соціального забезпечення.

Юридичне роз’яснення надала керівник Борщівського бюро правової допомоги Тетяна Кучіра:

Розподіл спадкового майна.

Порядок спадкування за законом визначається черговістю закликання спадкоємців до права на спадкування. Кожна наступна черга одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків зміни черговості одержання права на спадкування.

Черговість одержання права на спадкування може бути змінено після відкриття спадщини шляхом укладання нотаріально посвідченого договору заінтересованими спадкоємцями. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов’язкову частку в спадщині.

Фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Цивільний кодекс України встановив п’ять черг спадкоємців.

До першої черги спадкоємців за законом належать діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той із подружжя, який його пережив, та батьки.

У другу чергу спадкоємців включено рідних братів та сестер спадкодавця, його бабу та діда як з боку батька, так і з боку матері.

Рідні дядько та тітка спадкодавця мають право спадкувати в третю чергу.

До числа спадкоємців четвертої черги включено осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менше ніж 5 років до часу відкриття спадщини.

У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Порядок встановлення ступеня споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця, але народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

До п’ятої черги включено й утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї.  Утриманцем вважається неповнолітня або непрацездатна особа, яка не була членом сім’ї спадкодавця, але не менше ніж 5 років одержувала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

У межах однієї черги спадкування розмір частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є однаковим, тобто частки є рівними. Однак спадкоємці можуть змінити розміри часток когось із них як шляхом усної домовленості (щодо рухомого майна), так і шляхом укладення відповідного договору (щодо нерухомого майна).

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законному представнику дитини необхідно подати до бюро правової допомоги звернення. Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення. Після прийняття позитивного рішення Чортківський місцевий центр з надання БВПД призначає адвоката, який надаватиме безоплатну вторинну правову допомогу.

Нагадуємо, що жителі Борщівського району, які потребують безоплатної правової допомоги можуть звертатися до Борщівського бюро правової допомоги за адресою: м. Борщів, вул. Шевченка, 20 А, номер телефону: (03541) 2-28-80.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.