назад

Моніторингове вивчення потреб та методична допомога

120 – 21 липня 2017 року, відповідно до плану роботи, відбулися виїзні моніторингові візити начальника відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Світлани Ребристої.

Цього разу Світлана Ребриста відвідала Генічеське та Новотроїцьке бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Слід нагадати, що Генічеський та Новотроїцький райони розташовані в прикордонній зоні, тому не дивно, що скористатися послугами безоплатної правової допомоги, крім місцевих мешканців, приїжджають не тільки кримські переселенці або переселенці зі Сходу, а навіть ті, хто живе на території анексованого півострову.

Поєднання професійної діяльності з громадською фахівців Генічеського бюро правової допомоги

Фахівці Генічеського бюро – заступник начальника відділу Валентина Волвенко  та головний спеціаліст Юлія Риженко надають клієнтам бюро якісні консультації та роз´яснення з правових питань, вміло поєднуючи основну професійну діяльність з громадською та правопросвітницькою. Слід зазначити,  що молодий фахівець Юлія Риженко працює в бюро нетривалий час, але вже зарекомендувала себе як фаховий співробітник.

2

Під час консультування мешканку Генічеська цікавило кредитне питання, зокрема,  повернення заборгованості за кредитом. Пані Валентина надала вичерпну відповідь та пояснила клієнтці її права як поручителя.

3Крім консультації, Валентина Волвенко подарувала відвідувачці друкований номер «Соціальної газети», де розміщена необхідна інформація з питань пенсійного забезпечення та призначення субсидій. Завжди приємно спостерігати, коли клієнти системи БПД висловлюють слова подяки нашим колегам. Не стало виключенням й Генічеське бюро, коли після консультування вдячна відвідувачка щиро подякувала нашому фахівцю, позитивно оцінивши в цілому діяльність закладу в анкеті для відвідувачів, а під час особистого спілкування із Світланою Ребристою повідомила: «Дуже добре, що є така служба, і літня людина може прийти й отримати безкоштовну послугу – це зручно, особливо для пенсіонерів, бо пенсія дуже мізерна».

4Друга відвідувачка Генічеського бюро дізналась про нашу службу із газети «Вісник Приазов’я». До правової установи її привела потреба отримання свідоцтва про народження дитини, яка народилась на території АР Крим. Їй також було надано відповідну фахову консультацію та роз’яснено порядок отримання документа про народження дитини.

Варто зазначити, що фахівці системи БПД надають консультації в телефонному режимі також. Так, Валентина Волвенко на телефонне звернення жительки с.Фрунзе Генічеського району, яка дізналась про безоплатну правову допомогу з Інтернету, інформувала, що 28 липня в селі Фрунзе відбудеться виїзний прийом громадян, під час якого вона зможе безпосередньо отримати консультацію з питання призначення соціальної пільги від фахівців системи БПД Херсонщини. Також клієнтці було роз’яснено порядок звернення з даного питання з письмовою заявою до відповідних служб.

Під час надання правових послуг фахівцями Генічеського бюро, Світлана Ребриста провела спостереження щодо якості надання юридичних  консультацій та вивчила зміст анкет клієнтів в скриньках «Для відгуків».     

Крім моніторингу діяльності бюро, Світлана Ребриста провела інтерв’ювання-консультування з питання підтвердження трудового стажу працівником на материковій частині України, за умови, якщо його трудова книжка залишилась на окупованій території. Фахову консультацію з цього питання надала Юлія Риженко.

Отже, за результатами цього дослідження було встановлено належний рівень як професійного, так і комунікативного ставлення до клієнта та надано додаткові рекомендації працівнику щодо організації роботи бюро та шляхів вирішення проблем, які виникають в роботі.  

Аналізуючи роботу Генічеського бюро, начальник відділу моніторингу  відзначила «сумлінне ставлення до правових консультацій Валентини Волвенко та Юлії Риженко, які однаково ввічливі, доброзичливі та чуйні по відношенню до всіх клієнтів, незалежно від щільності графіку прийому».

5

Говорячи про правопросвітницьку діяльність Генічеського бюро правової допомоги, звертаєш увагу на тісну взаємодію бюро з місцевими громадськими організаціями. Так, під час моніторингового візиту Світлана Ребриста спостерігала, як до наших фахівців завітав керівник ГО «Волонтер» Олександр Галько для обговорення та узгодження спільного заходу  «Відкрита Україна» за участі Генічеського бюро правової допомоги, ГО «Волонтер», «КримРеалії» та Радіо «Свобода». Цей захід планується провести на КПП «Чонгар» на початку серпня 2017 року.

Варто нагадати, що 21 вересня 2016 року між Генічеським бюро правової допомоги та громадською організацією «Волонтер», в особі їх очільників, укладено «Меморандум про співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги та взаємодію між Каховським місцевим центром з надання БВПД, Генічеським бюро правової допомоги та громадською організацією «Волонтер».

Підводячи підсумки роботи за цей період, Олександр Галько висловив щиру подяку Валентині Волвенко за «постійну допомогу, увагу і відповідальне ставлення до всіх спільних заходів, які проводяться на території району».

Завершився моніторинговий візит до Генічеського бюро робочою нарадою, під час якої Світлана Ребриста надала колегам методичну допомогу та обговорила  основні робочі моменти, а потім були розроблені відповідні пропозиції до Каховського місцевого центру з надання БВПД щодо вивчення та вирішення всіх потреб даного бюро. Валентина Волвенко, у свою чергу, подала пропозиції щодо вирішення проблемних питань та тематики семінарів за участі нотаріусів та доступу до державних реєстрів для миттєвого підтвердження громадян як суб´єктів системи БПД.

Про роботу Новотроїцького бюро говорять цифри

Йдучи до Новотроїцького бюро правової допомоги, шлях до якого визвався показати маленький мешканець Новотроїцька Ілля, Світлана Ребриста дізналась багато цікавого. Її попутник, виявляється, разом із мамою Тетяною Арещенко прямував до фахівця бюро правової допомоги Світлани Садовської.

6Як правило, не одне консультування не обходиться без питань сімейного права. Цього разу мова йшла про стягнення аліментів, тим більше що нещодавно відбулись зміни в законодавстві з цього питання.

7Приємно, що наші колеги є не тільки високопрофесійними юристами, а ще й можуть спілкуватись з дітьми. Так, маленький відвідувач отримав від Світлани Садовської не тільки правову допомогу, а ще й солодкий подарунок. На запитання, ким він мріє стати, наш юний друже відповів, що ще не визначився із майбутньою професією, але запевнив наших працівників, що також буде допомагати людям.

Здійснюючи моніторингові візити, Світлана Ребриста постійно працює з анкетами відвідувачів бюро. Наприклад, із анкети Тетяни Арещенко, котра дізналась про нашу службу в Новотроїцькому відділенні «Укрпошти», стало відомо про позитивну оцінку якості отриманої послуги та приємні враження від спілкування з фахівцем бюро.

8Іншу відвідувачку Новотроїцького бюро цікавило земельне питання, а саме обмеження її права користування земельною ділянкою. Тож клієнтка бюро отримала фахову консультацію та перелік документів, необхідних для подальшого вирішення її питання.

Говорячи про якість роботи Новотроїцького бюро правової допомоги, Світлана Ребриста не була голослівною, а навела фактичні цифри. А факти та цифри, як відомо, – вперта річ. Так, упродовж 2017 року судом було розглянуто 9 цивільних позовів за участі фахівців Новотроїцького бюро; станом на 21 липня 2017 по 6 справах рішенням суду позови задоволено повністю, одна справа перебуває в апеляційній інстанції, а дві – в касаційній інстанції.

9Відповідаючи на запитання Світлани Ребристої, що допомагає в роботі, Світлана Садовська зазначила, що переважна більшість клієнтів звертається до бюро з питань спадкового права. Тому налагодження хорошої комунікації та взаємодії з нотаріусом, звичайно, допомагає. І розказала про доброго партнера  Новотроїцького бюро правової допомоги з цих питань – державного нотаріуса Наталію Шиман, яка, незважаючи на завантаженість та щільний графік прийому громадян, завжди знаходить час як для клієнтів системи БПД, так і для спільних зустрічей по обміну досвідом з фахівцями бюро. «Тому дякуємо пані Наталії Шиман за співпрацю», – додала Світлана Садовська.

У Новотроїцькому бюро правової допомоги, відповідно до п.7 Положення про бюро правової допомоги, було проведено інтерв’ювання-консультування, яке стосувалось отримання правової інформації щодо підготовки позову до ЄСПЧ з питання незаконного звільнення за умови відмови в задоволенні позову національними судами. Фахову консультацію з цього приводу надала Світлана Садовська.

Заключним акордом моніторингового візиту до Новотроїцького бюро традиційно стала робоча нарада, яку провела Світлана Ребриста. Під час наради начальник відділу моніторингу надала фахівцям бюро методичну допомогу щодо проведення правопросвітницьких заходів, адже правопросвітництво є одним із ключових завдань бюро, та допомогла у розробленні відповідних  пропозицій до Каховського місцевого центру. Після чого Світлана Садовська подала свої пропозиції та проблемні питання щодо захисту прав учасників АТО.

Резюмуючи, можна тільки додати, що в ході візитів, проводився не тільки моніторинг діяльності вищезазначених бюро правової допомоги, але й здійснювалось спостереження за наданням юридичних консультацій та  вивчались правові потреби цих бюро. «Тож наша співпраця триває і є потрібною не тільки нашим громадянам, вона є конструктивною в плані вивчення правових потреб та проведення спільних правопросвітницьких заходів», – підкреслила Світлана Ребриста.

 


Довідково! Генічеське та Новотроїцьке бюро правової допомоги є відділами Каховського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Контактна інформація:

Каховський місцевий центр з надання БВПД
(05536) 2-06-24 / 2-06-29
Адреса: 74800, Херсонська обл., м. Каховка, вул. Велика Куликовська, 138

Великолепетиське бюро правової допомоги
(05543) 2-24-84; +38 (095) 342-78-76
Адреса: 74500, Херсонська обл., смт. В. Лепетиха, вул. Куйбишева, 15

Верхньорогачицьке бюро правової допомоги
(05545) 51554; +38 (066) 484-71-29; +38 (066) 215-37-43
Адреса: 74400, Херсонська обл., смт. Верхній Рогачик, вул. Владичанського, 16

Генічеське бюро правової допомоги
(05534) 3-45-34; +38 (050) 958-40-67; +38 (066) 578-38-26
Адреса: 75500, Херсонська обл., м. Генічеськ, вул. Леніна, 6

Горностаївське бюро правової допомоги
(05544) 4-10-93; +38 (066) 196-70-39
Адреса: 74600, Херсонська обл., смт. Горностаївка, вул. Леніна, 172

Іванівське бюро правової допомоги
(05531) 3-12-70; +38 (095) 823-87-67
Адреса: 75400, Херсонська обл., смт. Іванівка, вул. Молодіжна, 4

Нижньосірогозьке бюро правової допомоги
(05540) 2-17-35; +38 (095) 183-86-26
Адреса: 74700, Херсонська обл., смт. Нижні Сірогози, вул. Садова, 10

Новокаховське бюро правової допомоги
(05549) 3-50-70
Адреса: 74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, вул. Французька (Паризької Комуни), 5

Новотроїцьке бюро правової допомоги
(05548) 5-24-44; +38 (095) 368-53-40
Адреса: 75300, Херсонська обл., смт. Новотроїцьке, вул. Чапаєва, 3

Чаплинське бюро правової допомоги
(05538) 2-11-78
Адреса: 75200, Херсонська обл., смт. Чаплинка, вул. Грушевського, 38

Єдиний телефонний номер системи БПД:

0-800-213-103
(Дзвінки на вказану телефонну лінію із стаціонарних та мобільних телефонів в межах країни є безкоштовними)